'Schaf de maaltijdcheque af' (NSZ)

07/07/12 om 11:46 - Bijgewerkt om 11:46

Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen zorgen de cheques voor veel rompslomp en kosten. De organisatie pleit voor een "maaltijdvergoeding" op de loonbrief.

'Schaf de maaltijdcheque af' (NSZ)

© Belga

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) wil dat de maaltijdcheque afgeschaft wordt. Volgens het NSZ zorgen de cheques voor rompslomp en kosten en is de kostprijs weinig transparant. De organisatie pleit voor een "maaltijdvergoeding" op de loonbrief.

De omschakeling van de papieren maaltijdcheque naar de elektronische variant maakt NSZ en de bij haar aangesloten handelaars en horeca-uitbaters niet enthousiast. Door de wirwar aan prijsformules die de vier uitgevers van maaltijdcheques aanbieden, is er geen duidelijk zicht op de kostprijs, zegt NSZ. "Uit berekeningen blijkt dat de e-cheque soms goedkoper, maar soms ook duurder uitvalt."

Daarnaast heeft 50 procent van de voedingswinkels en 45 procent van de horecazaken momenteel geen betaalterminal voor elektronische maaltijdcheques. Ze zullen dus moeten investeren in de nodige hardware, luidt het.

Administratieve vereenvoudigingVoor NSZ is het duidelijk: de maaltijdcheque, in zijn elektronische of papieren variant, moet worden afgeschaft. De organisatie pleit er voor, de tegenwaarde te boeken als een netto-vergoeding op de loonbrief onder de noemer "maaltijdvergoeding". "Werknemers en werkgevers moeten hierop dus geen sociale zekerheidsbijdragen betalen. Dat is immers pas een administratieve vereenvoudiging waar iedereen mee gediend is." (Belga/INM)

Onze partners