Coalitiepartner SP.A dreigt ermee uit het Brusselse gemeentebestuur te stappen als Yvan Mayeur niet opstapt als burgemeester. OCMW-voorzitster Pascale Peraïta kan voor SP.A evenmin aanblijven. 'Het schandaal rond Samusocial is moreel verwerpelijk', schrijft minister van Mobiliteit Pascal Smet op Twitter. Ook Open VLD vindt het 'evident' dat Mayeur de eer aan zichzelf houdt..

In de oppositie eisen CD&V en de groenen eveneens het ontslag van Mayeur. 'Vertrek Mayeur is enige juiste optie,' aldus Bianca Debaets (CD&V). 'Mayeur kondigt aan dat hij een stap opzij zal zetten voor de PS. De Brusselaars verdienen evenveel respect als zijn kameraden aan de Keizerslaan,' klinkt het bij Ecolovoorzitster Zakia Khattabi.

Eerder had Brussels minister-president Rudi Vervoort, partijgenoot van Mayeur, op de RTBF-radio de burgemeester al opgeroepen om een ontslag te overwegen, al ging hij niet zover om zelf het ontslag te vragen. 'Dit is debat tussen wettigheid en ethiek. Een politicus kan zich er niet langer vanaf maken met te zeggen dat hij de wet naleeft, zonder rekening te houden met het morele aspect', vindt Vervoort.

De minister-president wil alvast niet weten van een saga zoals met de Luikse intercommunale Publifin.

Een ander geluid klinkt bij de lokale MR, die oproept niet overhaast tewerk te gaan. 'We hebben een meerderheid en er zal bij de volgende gemeenteraad ook een meerderheid zijn', zegt eerste schepen Alain Courtois.

Mayeur (PS) zelf hield de lippen na afloop van het schepencollege stijf op elkaar. 'We hebben deze morgen met het college een goed overleg gehad over de voetgangerszone', is de enige commentaar die Mayeur wilde geven nadat hij het schepencollege verliet.

Ook PS-partijgenoten Philippe Close en Karine Lalieux gaven donderdagmiddag geen commentaar bij het verlaten van het schepencollege.

Waarover gaat het?

Pascale Peraïta, Belga Image
Pascale Peraïta © Belga Image

Mayeur staat centraal in de onthullingen over vergoedingen bij Samusocial in Brussel. Een rapport dat donderdag door de Brusselse regering wordt besproken, toont volgens mediaberichten aan dat de zitpenningen die in 2014 werden ingevoerd er kwamen om Mayeur en Peraïta te bevoordelen. In 2014 streken ze samen 30.800 euro op van de 39.000 euro vergoedingen. In 2015 en 2016 stegen de zitpenningen tot bijna 60.000 euro, waarvan tot twee derde richting Mayeur en Peraïta vloeide.

Een schriftelijk bewijs van de vergaderingen die de vergoedingen rechtvaardigen, konden de regeringscommissarisen niet terugvinden, schrijven De Morgen en De Standaard. Er is geen sprake van oproepingsbrieven of van een aanwezigheidsregister. De uitleg van Peraïta dat de uitgekeerde bedragen sinds 2015 forfaitaire maandelijkse vergoedingen zijn, valt evenmin met documenten te staven.

Mayeur: 'Niets te verbergen'

Het Uitgebreid Bureau van het Brussels parlement besliste woensdag een onderzoekscommissie naar het beheer van Samusocial op te richten.

Mayeur reageert verbaasd: 'Ik heb niets te verbergen. Als de vzw Samusocial meer transparantie moet voorleggen over haar interne werking, is dat voor mij geen probleem. Als er fouten zijn gebeurd, dan moeten we die erkennen en aanvaarden.'

Mayeur betreurt uitspraken van Peraïta over het gebruik van publiek geld, 'dat een amalgaam heeft gecreëerd dat geleid heeft tot terechte emoties bij het volk. Die zijn echter niet rationeel gefundeerd', aldus de burgemeester, die toevoegt dat al het geld naar de opvang van vluchtelingen en de organisatie van het werk gaat. 'Dat weet iedereen, dat weten de media ook...'

Mayeur verklaarde netto 700 euro per maand aan zijn werk voor Samusocial over te houden. 'Dat is veel geld ja, en ik kan begrijpen dat sommigen daar vragen bij hebben. Maar die bedragen kunnen, ook vandaag nog, verklaard worden door de grootte van het verrichte werk.'

De burgemeester stelt nog dat hij 'er zelf geen probleem mee heeft" om de zitpenningen die hij ontving terug te storten. Maar hij vreest dat dat geïnterpreteerd zou kunnen worden als een schuldbekentenis en denkt daarom na "over een andere manier om verder te gaan'.

Mayeur laat nog weten dat hij een stap opzij zet bij alle instanties van de PS, waaronder het partijbestuur, 'om de partij niet in verlegenheid te brengen', en 'zolang er geen volledige duidelijkheid en sereniteit bestaat'. (Belga)

Coalitiepartner SP.A dreigt ermee uit het Brusselse gemeentebestuur te stappen als Yvan Mayeur niet opstapt als burgemeester. OCMW-voorzitster Pascale Peraïta kan voor SP.A evenmin aanblijven. 'Het schandaal rond Samusocial is moreel verwerpelijk', schrijft minister van Mobiliteit Pascal Smet op Twitter. Ook Open VLD vindt het 'evident' dat Mayeur de eer aan zichzelf houdt..In de oppositie eisen CD&V en de groenen eveneens het ontslag van Mayeur. 'Vertrek Mayeur is enige juiste optie,' aldus Bianca Debaets (CD&V). 'Mayeur kondigt aan dat hij een stap opzij zal zetten voor de PS. De Brusselaars verdienen evenveel respect als zijn kameraden aan de Keizerslaan,' klinkt het bij Ecolovoorzitster Zakia Khattabi.Eerder had Brussels minister-president Rudi Vervoort, partijgenoot van Mayeur, op de RTBF-radio de burgemeester al opgeroepen om een ontslag te overwegen, al ging hij niet zover om zelf het ontslag te vragen. 'Dit is debat tussen wettigheid en ethiek. Een politicus kan zich er niet langer vanaf maken met te zeggen dat hij de wet naleeft, zonder rekening te houden met het morele aspect', vindt Vervoort. De minister-president wil alvast niet weten van een saga zoals met de Luikse intercommunale Publifin. Een ander geluid klinkt bij de lokale MR, die oproept niet overhaast tewerk te gaan. 'We hebben een meerderheid en er zal bij de volgende gemeenteraad ook een meerderheid zijn', zegt eerste schepen Alain Courtois. Mayeur (PS) zelf hield de lippen na afloop van het schepencollege stijf op elkaar. 'We hebben deze morgen met het college een goed overleg gehad over de voetgangerszone', is de enige commentaar die Mayeur wilde geven nadat hij het schepencollege verliet. Ook PS-partijgenoten Philippe Close en Karine Lalieux gaven donderdagmiddag geen commentaar bij het verlaten van het schepencollege. Mayeur staat centraal in de onthullingen over vergoedingen bij Samusocial in Brussel. Een rapport dat donderdag door de Brusselse regering wordt besproken, toont volgens mediaberichten aan dat de zitpenningen die in 2014 werden ingevoerd er kwamen om Mayeur en Peraïta te bevoordelen. In 2014 streken ze samen 30.800 euro op van de 39.000 euro vergoedingen. In 2015 en 2016 stegen de zitpenningen tot bijna 60.000 euro, waarvan tot twee derde richting Mayeur en Peraïta vloeide. Een schriftelijk bewijs van de vergaderingen die de vergoedingen rechtvaardigen, konden de regeringscommissarisen niet terugvinden, schrijven De Morgen en De Standaard. Er is geen sprake van oproepingsbrieven of van een aanwezigheidsregister. De uitleg van Peraïta dat de uitgekeerde bedragen sinds 2015 forfaitaire maandelijkse vergoedingen zijn, valt evenmin met documenten te staven.