Samen: 'Plooien tussen Van Besien en Meeuws zijn gladgestreken'

28/11/17 om 19:59 - Bijgewerkt om 20:13

Bron: Belga

Lokaal SP.A-voorzitter Tom Meeuws was in opspraak gekomen nadat bleek dat hij zelf banden had met bouwpromotor Land Invest.

Samen: 'Plooien tussen Van Besien en Meeuws zijn gladgestreken'

Wouter Van Besien en Tom Meeuws © Belga Image

In Antwerpen hebben de Samen-kopstukken Wouter Van Besien (Groen) en Tom Meeuws (SP.A) de plooien gladgestreken, na de heisa rond contacten tussen Meeuws en medewerkers van vastgoedontwikkelaar Land Invest, onder wie Erik Van der Paal. Dat meldt Samen.

Van Besien heeft het in een reactie over 'een noodzakelijk gesprek' dat met Meeuws heeft plaatsgevonden. 'De conclusies van het gesprek zijn duidelijk', zegt hij nu. 'Tom Meeuws zet zijn activiteiten stop voor het advieskantoor EVConsult om elke twijfel uit te sluiten.'

Van Besien wil het debat over Land Invest en projecten zoals de Slachthuissite nu naar eigen zeggen weer herleiden naar de inhoud. 'Zowel N-VA als Land Invest hebben de afgelopen dagen conversaties en foto's van een privécommuniefeestje aangeboden aan meerdere redacties', stelt hij nog. 'Dit is ongezien. Het politiek debat is naar een zeer laag niveau gezakt. Laten we Antwerpen terug centraal zetten, en het debat over de inhoud voeren.'

Meeuws van zijn kant zou zich nu wél expliciet tegen het project op de Slachthuissite kanten. 'De plannen van de Slachthuissite gaan in het voorontwerp RUP in tegen de belangen van de Antwerpenaren', laat hij weten in dezelfde mededeling. 'Samen zal er alles aan doen om die in deze vorm niet te laten doorgaan.'

In opspraak

De voorbije weken kreeg het stadsbestuur onder leiding van burgemeester Bart De Wever (N-VA) vanuit het gezamenlijke Groen-SP.A-project Samen het verwijt te nauwe banden te hebben met bouwpromotoren.

Ook Meeuws zelf had vrijdag zwaar uitgehaald naar De Wever, zij het dan niet over dossiers waar Land Invest bij betrokken is, met uitspraken als 'Wie in Antwerpen de stedenbouwkundige voorschriften aan zijn laars wil lappen, klopt maar beter aan bij het stadsbestuur'. De Wever had het later die dag, zonder Meeuws bij naam te noemen, over 'iemand die bewust liegt' en 'insinuaties en intentieprocessen'.

Maandag raakte bekend dat Meeuws, vanuit zijn job als consultant, onder meer al eens met Van der Paal getafeld heeft.

Op het matje

Van Besien kondigde daarop aan dat hij van Meeuws, die de derde plaats inneemt op de lijst voor de verkiezingen van oktober volgend jaar, volledige transparantie zou vragen, 'omdat integriteit door Samen als cruciaal wordt gezien'.

Meeuws liet daarop via zijn woordvoerster weten dat hij een paar weken geleden al beslist had om zijn consulty-activiteit af te bouwen, om meer tijd te hebben voor de politiek.

Het Whatsappverkeer met Land Invest noemt Meeuws nu 'een inschattingsfout'. Samen wil nu verder gaan met kritische vragen over de Slachthuissite, zoals over het grote aantal woningen die er zouden worden gebouwd en waarom kritische adviezen van verschillende stedelijke adviesorganen tot op heden 'aan de kant zijn geschoven'.

Onze partners