Salah Abdeslam wordt naar België overgebracht

© belga

De locatie waarnaar Salah Abdeslam wordt overgebracht, zal om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt worden. Zo klinkt het bij het Gevangeniswezen. Bovendien ‘geven we geen informatie over individuele dossiers’, aldus woordvoerder Kathleen Van De Vijver.

Bronnen dicht bij het onderzoek meldden eerder op de dag dat Abdeslam uit de gevangenis van Fleury-Mérogis, in het Franse departement Essonne, is gehaald om overgebracht te worden naar België. Hij moet in ons land voor assisen verschijnen voor zijn aandeel in de aanslagen van maart 2016 in Brussel en Zaventem.

Abdeslam is het nog enige levende lid van het commando dat 130 mensen heeft gedood in Parijs en Saint-Denis op 13 november 2015. Hij werd op 29 juni veroordeeld tot een levenslange celstraf zonder de mogelijkheid om vrij te komen door het speciale assisenhof in Parijs. Hij ging niet in beroep tegen het vonnis. 

Belgisch proces in het najaar

Het proces van de aanslagen in België begint in het najaar. De samenstelling van de jury is gepland voor 10 oktober, op 12 september is er een voorbereidende zitting. Het proces zou tot negen maanden kunnen duren.

Naast Abdeslam moeten ook Oussama Atar, Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa, en de broers Smail en Ibrahim Farisi zich voor het Belgische gerecht verantwoorden.

Abrini, Krayem, Ayari en Asufi werden ook berecht in Parijs en moeten dus ook naar ons land overgebracht worden. 

Abdeslam werd op 18 maart 2016 opgepakt in Molenbeek, nadat hij zich verschillende maanden had kunnen schuilhouden. Hij werd een maand later uitgeleverd aan Frankrijk op basis van een Europees aanhoudingsmandaat. Na het proces in België wordt hij weer naar Frankrijk gebracht om zijn straf uit te zitten. Wanneer alle veroordelingen definitief zijn, kan hij er juridisch gezien ook voor kiezen om zijn straf uit te zitten in ons land, waar hij opgegroeid is en waar zijn familie woont.

Partner Content