Salah Abdeslam was meest gezochte man van Europa

18/03/16 om 19:45 - Bijgewerkt om 20:22

Salah Abdeslam, die na 126 dagen op de vlucht werd opgepakt bij een politieactie in Sint-Jans-Molenbeek, was een van de voortvluchtige verdachten van de aanslagen van november in Parijs en stond bovenaan de Europol-lijst van meest gezochte misdadigers van Europa.

Salah Abdeslam was meest gezochte man van Europa

Salah Abdeslam © Belga Image

De 26-jarige Fransman uit Sint-Jans-Molenbeek was voortvluchtig sinds zaterdag 14 november, de dag na de aanslagen in Parijs. Hij wordt ervan verdacht met de auto de drie kamikazes te hebben afgezet aan het Stade de France. Zij broer Brahim kwam bij de aanslagen om - hij blies zichzelf op.

Abdeslam was voor de aanslagen ook betrokken bij de huur van hotelkamers, een appartement en verschillende wagens die door de terroristen gebruikt werden. Mogelijk moest hij nog een aanslag plegen in het 18e arrondissement in Parijs. Die aanslag werd door aanvankelijk IS opgeëist, maar heeft nooit plaatsgevonden.

Volgens de onderzoekers werd hij in de nacht na de aanslagen door twee kompanen opgepikt in Parijs en naar Brussel gebracht. Die twee kompanen zijn opgepakt en in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en aan een terroristische aanslag.

Schaarbeek

Een maand geleden meldde de Franstalige krant La Dernière Heure dat Abdeslam drie weken ondergedoken heeft gezeten in Schaarbeek. Hij zou er op 14 november zijn afgezet en vervolgens tot 4 december in een flat in de Henri Bergéstraat verbleven hebben. Daar zou hij hasloverkop vertrokken zijn nadat er in Schaarbeek twee huiszoekingen werd uitgevoerd. Het federaal parket heeft dat niet bevestigd.

Op 9 december viel de federale gerechtelijke politie wel binnen in de flat in de Henri Bergéstraat en trof er een vingerafdruk aan van Abdeslam, alsook werd materiaal gevonden waarmee explosieven kunnen vervaardigd worden, evenals sporen van het explosief TATP. Het appartement werd gehuurd onder een valse identiteit die zou gebruikt zijn door een van de aangehouden verdachten.

De satirische website De Speld op Twitter:

Verloofde

Eind februari, meer dan drie maanden na de aanslagen in november dus, sprak de verloofde van Abdeslam voor het eerst, in een interview met Knack. Daarin zei de vrouw onder meer niet te verwachten dat Abdeslam zich zou overgeven. 'Ik denk dat hij nog liever sterft.'

Herlees het volledige interview.

Sven Mary

Persagentschap Belga had eerder gemeld dat het uit goede bron heeft vernomen dat Abdeslam contact heeft gezocht met advocaat Sven Mary, die daar toen zelf geen commentaar op gaf. De contacten werden gelegd door mensen die zich voorstelden als kennissen van Abdeslam.

Vandaag heeft Mary, zo meldt de VRT-nieuwsdienst, bevestigd dat hij is gevraagd om op te treden als advocaat van de opgepakte terreurverdachte, maar dat hij nog niet heeft beslist. (KVDA)

Onze partners