Salah Abdeslam opgepakt bij politieactie in Molenbeek: reconstructie

18/03/16 om 19:08 - Bijgewerkt om 21:23

Premier Charles Michel (MR) heeft officieel bevestigd dat de voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam, samen met twee andere verdachten, is opgepakt bij een politieactie in Sint-Jans-Molenbeek.

Salah Abdeslam opgepakt bij politieactie in Molenbeek: reconstructie

Politieactie in Molenbeek © Belga Image

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam © BELGAIMAGE

Eerder hadden onder andere VTM en contraterreurexpert Claude Moniquet bevestiging gekregen dat Salah Abdeslam één van de gewonde verdachten is die zijn opgepakt in Molenbeek.

Over de identiteit van de tweede andere personen is nog niets bekend. De politieactie was omstreeks 18.30 uur nog niet afgelopen. Omstreeks 19.10 waren opnieuw twee korte opeenvolgende knallen hoorbaar.

Verscheidene straten zijn volledig afgesloten en publiek en pers worden op een afstand gehouden. Boven de straten cirkelt een politiehelikopter rond.

Dit is een overzichtsartikel. Volg de laatste updates in onze live

Reconstructie

Omstreeks 16.30 uur ontrolde zich in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek een grootscheepse politieactie. Speciale eenheden van de politie vielen binnen in een pand op de Vier-Windenstraat. Snel werd duidelijk dat de operatie wellicht gericht was tegen Salah Abdeslam.

Salah Abdeslam

Salah Abdeslam © Belga Image

Europa's meest gezochte man wordt gezocht sinds de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 en slaagde er dus in om 126 dagen op de vlucht te blijven.

Bij de politieactie werden verschillende schoten gelost. In de veiligheidszone waren brandweer, politie en ziekenwagen aanwezig.

Die veiligheidszone had overigens gevolgen voor een twintigtal kinderen in de Nederlandstalige gemeentelijke basisscholen 'Windroos' en de Franstalige school 'La Rose Des Vents', allebei in de Vier-Windenstraat. De kinderen, die nooit in gevaar waren, konden niet meteen worden opgepikt. De Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans (MR) besliste uit voorzorg het noodplan voor Molenbeek af te kondigen. Omwonenden die door de veiligheidszone niet naar huis konden, werden opgevangen in het AJJA-gebouw op de Graaf van Vlaanderenstraat.

Premier Charles Michel (MR) verliet de Europese top meteen omwille van de gebeurtenissen in Molenbeek en trok naar de Wetstraat 16 waar hij de situatie met zijn veiligheidscoördinator op de voet volgde en waar hij het gezelschap kreeg van onder andere de Franse president François Hollande.

Kogel in het been

Ongeveer een uur na het begin van de actie sijpelde het nieuws binnen dat twee verdachten gewond raakten bij de politieactie en opgepakt waren, en dat één van hen wellicht Abdeslam is. Volgens Johan De Becker van politiezone Brussel West raakten ze allebei gewond aan het been, elk door één kogel.

Vingerafdrukken

Oorspronkelijk was de actie gepland voor zaterdag, maar door een lek over ontdekte vingerafdrukken van Abdeslam in het huis waar eerder deze week al een antiterreuractie plaatsvond, werd de operatie vervroegd.

De vingerafdrukken werden gevonden in de flat in de Driesstraat in Vorst, waar dinsdag een schietpartij plaatsvond. Het valt dus niet uit te sluiten dat Abdeslam een tijd in de flat ondergedoken heeft gezeten en een van de twee mannen is die dinsdag aan de politie is kunnen ontkomen.

'We hebben hem'

Hoewel de arrestatie van Salah Abdeslam op dat moment nog niet on the record bevestigd was, tweette N-VA-staatssecretaris Theo Francken omstreeks 18.15 uur 'We hebben hem.'

In regeringskringen wordt met gefronste wenkbrauwen gereageerd op de tweet van Francken. 'Zwaar ongepast voor een regeringslid zonder bevoegdheid', zo valt te horen. Francken is bevoegd voor Asiel en Migratie. De tweet is inmiddels verwijderd.

Noodnummer

De politiezone Brussel West heeft een gratis telefoonlijn opgestart naar aanleiding van de politieactie. Inwoners van Molenbeek en familie kunnen er terecht voor meer informatie. Wie nood heeft aan informatie, kan bellen naar het nummer 02/600.49.61. (KVDA)

Onze partners