‘Salafisme is gevaarlijker dan terroristische aanval’

België heeft meer te vrezen van het salafisme dan van een terroristische aanval. Dat zegt de Staatsveiligheid.

België heeft op lange termijn meer te vrezen van het salafisme dan van een terroristische aanval. Dat heeft Alain Winants, het hoofd van de Staatsveiligheid, zaterdag verklaard in La Libre Belgique.

De terroristische dreiging is sinds de aanslagen in New York op 11 september 2001 geëvolueerd in de richting van meer geïsoleerde cellen, wat het werk van de inlichtingendiensten bemoeilijkt, stelt Winants.

Radicalisering

Maar daarnaast bestaat er volgens het hoofd van de Staatsveiligheid ook het gevaar van een latente radicalisering. Het gaat om mensen die onder invloed van sommige ideeën “zoals het salafisme”, een “strenge interpretatie van de islam”, ertoe worden aangezet om “de westerse waarden te verwerpen”, klinkt het.

Het salafisme is een fundamentalisttische stroming binnen de islam die sttrikte wetten oplegt, en een leven nastreeft zoals het was in de tijd van Mohammed en de twee daaropvolgende generaties moslims.

Salafisme

Het hoofd van de Staatsveiligheid schat dat het salafisme op lange termijn “gevaarlijker is dan een terroristische aanslag, omdat het verraderlijk is, de westerse waarden ondermijnt en ervoor zorgt dat

een deel van de bevolking wordt aangemoedigd om zich buiten de westerse waarden van de samenleving te plaatsen”.

Winants vreest bovendien dat dit kan leiden tot een bipolarising van de samenleving, door “een reactie van extreemrechts, dat daarin een reden zal zien om de islam in het algemeen te bestrijden.En dat kan een reactie van extreemlinks veroorzaken.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content