Ruzie over rekening opslag kernafval

Electrabel vecht een oorlog uit met Niras, het overheidsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de opslag van radioactief afval. Niras eist 231 miljoen euro extra voor de afvalverwerking.

Electrabel vecht een oorlog uit met Niras, het overheidsbedrijf dat verantwoordelijk is voor de opslag van radioactief afval. Niras eist van de elektriciteitsproducenten – lees: vooral Electrabel – 231 miljoen euro extra voor de afvalverwerking en stapt naar de Raad van State. Dat bericht De Morgen.

Uit vertrouwelijke documenten die de krant kon inkijken, blijkt dat de raad van bestuur van Niras tijdens een vergadering op 10 februari 2012 besloot om juridische stappen te ondernemen tegen een andere nucleaire overheidsdienst, de Commissie voor Nucleaire Voorziening. Dit is zeer uitzonderlijk, aldus De Morgen.

Chaos over opslag nucleair afval dreigt

Electrabel is het belangrijkste lid van die commissie. Door de actie van Niras dreigt er chaos te ontstaan rond de opslag van nucleair afval in ons land.

De betwisting draait om het budget voor opslag van kernafval in 2010. De kostprijs die Niras daarvoor berekende, bedraagt 6,152 miljard euro. Volgens de berekeningen van Electrabel moest er in dat jaar echter maar 5,911 miljard euro in de kassa zitten. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content