Burgemeesters, politie en staatsveiligheid moeten makkelijker informatie kunnen inwinnen en preventief kunnen optreden, vindt Bart De Wever. Hij wil werk maken van een Patriot Act naar Amerikaans voorbeeld. "Het is toch te gek dat ik enkel kan optreden nadat er strafrechtelijke feiten zijn gepleegd, terwijl ik weet waar de geradicaliseerde jongeren zitten. Ik kan geen verdachte huizen sluiten, ik mag geen gsm's laten afluisteren of iemand preventief laten aanhouden. Met een gewapend bestuur kan dat wel", aldus de N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen.

Vals dilemma

Gwendolyn Rutten vindt dat een democratie op haar strepen moet staan, maar met respect voor de vrijheid en zonder zichzelf te verloochenen. Ze wijst daarom op de Freedom Act die een jaar geleden werd gestemd in de Verenigde Staten. Daarin werden de activiteiten van het National Security Agency (NSA) weer aan banden gelegd.

Het agentschap had na 11 september 2011 ruime bevoegdheden gekregen om de veiligheid van het land te waarborgen, waarna het met een massale inzameling van telefoon- en internetgegevens begon. "Wie stelt dat we moeten kiezen tussen veiligheid en vrijheid creëert een vals dilemma", zegt Rutten. "Een democratie legt de lat hoog en kiest niet voor het ene of het andere. Wij kunnen én willen beiden: vrijheid én veiligheid." (Belga/TE)

Burgemeesters, politie en staatsveiligheid moeten makkelijker informatie kunnen inwinnen en preventief kunnen optreden, vindt Bart De Wever. Hij wil werk maken van een Patriot Act naar Amerikaans voorbeeld. "Het is toch te gek dat ik enkel kan optreden nadat er strafrechtelijke feiten zijn gepleegd, terwijl ik weet waar de geradicaliseerde jongeren zitten. Ik kan geen verdachte huizen sluiten, ik mag geen gsm's laten afluisteren of iemand preventief laten aanhouden. Met een gewapend bestuur kan dat wel", aldus de N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen. Gwendolyn Rutten vindt dat een democratie op haar strepen moet staan, maar met respect voor de vrijheid en zonder zichzelf te verloochenen. Ze wijst daarom op de Freedom Act die een jaar geleden werd gestemd in de Verenigde Staten. Daarin werden de activiteiten van het National Security Agency (NSA) weer aan banden gelegd. Het agentschap had na 11 september 2011 ruime bevoegdheden gekregen om de veiligheid van het land te waarborgen, waarna het met een massale inzameling van telefoon- en internetgegevens begon. "Wie stelt dat we moeten kiezen tussen veiligheid en vrijheid creëert een vals dilemma", zegt Rutten. "Een democratie legt de lat hoog en kiest niet voor het ene of het andere. Wij kunnen én willen beiden: vrijheid én veiligheid." (Belga/TE)