In een portret dat De Tijd dit weekend van de Vlaams-minister president schetst, haalt Jambon tijdens twee lezingen het verhaal aan van een familie asielzoekers die tijdens de wachttijd voor hun asielaanvraag zoveel kindergeld zou hebben verzameld, dat ze er een huis van konden kopen.

Rutten

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten, samen met CD&V een coalitiepartner van N-VA in de Vlaamse regering, reageert zondag scherp op de uitspraken van Jambon. In een Facebookpost sprak ze over een 'flauw doorslagje van een extreemrechts broodjeaapverhaal over huizen van migranten'. 'Dat zijn verzonnen verhalen die in xenofobe tijden goed klinken en lustig voor waar worden rondverteld, maar die fout zijn en schaden', verduidelijkt ze.

Rutten wijst erop dat de maatregel om met terugwerkende kracht kindergeld toe te kennen aan mensen die na een wachttijd groen licht krijgen om legaal in het land te verblijven, een jaar later al is teruggeschroefd. 'Die uitleg leest waarschijnlijk minder spannend dan een broodjeaapverhaal, maar is wel juist. En dat is wat je van een regeringsleider mag verwachten. De essentie. Niet de apenverhalen. De eigen lijn. Niet het papegaaien van extreemrechts', zegt ze in haar Facebook-post.

Gezinsbond

Yves Coemans van de Gezinsbond berekende intussen dat een gezin asielzoekers met vijf kinderen in het beste geval 87.375 euro kindergeld kan krijgen. 'Met dat bedrag kan je in ons land inderdaad een oud te renoveren appartement kopen of in sommige streken een klein te renoveren huis', zegt Coemans aan Belga. Volgens Coemans is de retro-activiteit van het kindergeld begrensd tot vijf jaar.

Francken

Zondag kwam er ook een tegenreactie van partijgenoot en Kamerlid Theo Francken. Volgens het N-VA-Kamerlid is het verhaal van Jambon wel degelijk realistisch. 'Ik ken dit concrete verhaal niet, maar het is - hoewel uitzonderlijk - perfect mogelijk. Jan verspreidt geen fake news. Meer nog, toen hij het zei, was het voor iedereen duidelijk dat dit in uitzonderlijke omstandigheden is', zegt hij in een blogpost.

Jambon reageert

De Vlaams minister-president reageerde zondagnamiddag op zijn beurt ook via Facebook. Volgens Jambon kwam het voorbeeld in kwestie 'bij herhaling ter sprake aan de onderhandelingstafel bij de vorming van de Vlaamse regering'. Jambon probeerde voorts de gemoederen te bedaren: 'Beste Gwendolyn, laat ons dezer dagen de zaken toch niet al te scherp stellen en (vermeende) tegenstellingen ten top drijven. Net zoals vandaag was ook toen niet dit voorbeeld op zich de essentie, dan wel het bestaan van de uitwas door de maatregel. Die uitwas pakken we aan. Samen. Prettige feesten aan allen.'

In een portret dat De Tijd dit weekend van de Vlaams-minister president schetst, haalt Jambon tijdens twee lezingen het verhaal aan van een familie asielzoekers die tijdens de wachttijd voor hun asielaanvraag zoveel kindergeld zou hebben verzameld, dat ze er een huis van konden kopen. RuttenOpen VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten, samen met CD&V een coalitiepartner van N-VA in de Vlaamse regering, reageert zondag scherp op de uitspraken van Jambon. In een Facebookpost sprak ze over een 'flauw doorslagje van een extreemrechts broodjeaapverhaal over huizen van migranten'. 'Dat zijn verzonnen verhalen die in xenofobe tijden goed klinken en lustig voor waar worden rondverteld, maar die fout zijn en schaden', verduidelijkt ze. Rutten wijst erop dat de maatregel om met terugwerkende kracht kindergeld toe te kennen aan mensen die na een wachttijd groen licht krijgen om legaal in het land te verblijven, een jaar later al is teruggeschroefd. 'Die uitleg leest waarschijnlijk minder spannend dan een broodjeaapverhaal, maar is wel juist. En dat is wat je van een regeringsleider mag verwachten. De essentie. Niet de apenverhalen. De eigen lijn. Niet het papegaaien van extreemrechts', zegt ze in haar Facebook-post.GezinsbondYves Coemans van de Gezinsbond berekende intussen dat een gezin asielzoekers met vijf kinderen in het beste geval 87.375 euro kindergeld kan krijgen. 'Met dat bedrag kan je in ons land inderdaad een oud te renoveren appartement kopen of in sommige streken een klein te renoveren huis', zegt Coemans aan Belga. Volgens Coemans is de retro-activiteit van het kindergeld begrensd tot vijf jaar. FranckenZondag kwam er ook een tegenreactie van partijgenoot en Kamerlid Theo Francken. Volgens het N-VA-Kamerlid is het verhaal van Jambon wel degelijk realistisch. 'Ik ken dit concrete verhaal niet, maar het is - hoewel uitzonderlijk - perfect mogelijk. Jan verspreidt geen fake news. Meer nog, toen hij het zei, was het voor iedereen duidelijk dat dit in uitzonderlijke omstandigheden is', zegt hij in een blogpost. Jambon reageertDe Vlaams minister-president reageerde zondagnamiddag op zijn beurt ook via Facebook. Volgens Jambon kwam het voorbeeld in kwestie 'bij herhaling ter sprake aan de onderhandelingstafel bij de vorming van de Vlaamse regering'. Jambon probeerde voorts de gemoederen te bedaren: 'Beste Gwendolyn, laat ons dezer dagen de zaken toch niet al te scherp stellen en (vermeende) tegenstellingen ten top drijven. Net zoals vandaag was ook toen niet dit voorbeeld op zich de essentie, dan wel het bestaan van de uitwas door de maatregel. Die uitwas pakken we aan. Samen. Prettige feesten aan allen.'