Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten reageert verbaasd op het nieuws dat Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) overweegt om voor ruim een half miljard euro Patriot-raketten te kopen. "De ene dag is hun boodschap dat we meer moeten besparen, de andere dag liggen er nieuwe vragen op tafel om geld uit te geven", zei ze voor de camera's van Villa Politica. "Ik kan eigenlijk niet zo goed meer volgen."

Beschikken over een batterij Patriots zou voor België politiek en strategisch erg interessant zijn, argumenteert het kabinet-Vandeput. Het koopt ons land een zitje in de selecte club NAVO-landen die beschikken over dergelijke luchtafweer tegen ballistische raketten. Het prijskaartje is echter niet gering: 588 miljoen euro. Kiest ons land effectief voor Patriots, dan wil Vandeput dat betalen uit de 9,2 miljard euro die werd afgesproken voor investeringen in Defensie tegen 2030.

'Geen commentaar zegt zeer veel'

Niettemin reageert coalitiepartner Open Vld verbaasd. Rutten wilde geen commentaar kwijt, maar verduidelijkte meteen dat "geen commentaar geven in deze zeer veel zegt". "Dat ze (N-VA, nvdr) in hun eigen partij eerst eens praten. De ene dag is hun boodschap dat we meer moeten besparen, de andere dag liggen er nieuwe vragen op tafel om geld uit te geven."

Na uitspraken van Bart De Wever waarschuwden de liberalen - en dan vooral bevoegd minister Maggie De Block - de voorbije dagen al dat binnen de sociale zekerheid niet eindeloos extra geld gevonden kan worden om te besparen. "Wij zijn altijd bereid te hervormen en de zaken beter te maken, maar als het gaat om de hakbijl boven te halen en mensen pijn te doen, dan is dat niet ons verhaal", onderstreepte ook Rutten nu.

"Meer dan de helft van de besparingen gebeurt door Open Vld-ministers. Als elke minister hetzelfde resultaat kan voorleggen, moeten we ons over de begroting geen zorgen maken." Rutten kijkt dan ook uit naar de concrete plannen van N-VA-minister Vandeput, die ook bevoegd is voor Ambtenarenzaken, om de federale administratie efficiënter te maken. (Belga/NSK)

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten reageert verbaasd op het nieuws dat Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) overweegt om voor ruim een half miljard euro Patriot-raketten te kopen. "De ene dag is hun boodschap dat we meer moeten besparen, de andere dag liggen er nieuwe vragen op tafel om geld uit te geven", zei ze voor de camera's van Villa Politica. "Ik kan eigenlijk niet zo goed meer volgen." Beschikken over een batterij Patriots zou voor België politiek en strategisch erg interessant zijn, argumenteert het kabinet-Vandeput. Het koopt ons land een zitje in de selecte club NAVO-landen die beschikken over dergelijke luchtafweer tegen ballistische raketten. Het prijskaartje is echter niet gering: 588 miljoen euro. Kiest ons land effectief voor Patriots, dan wil Vandeput dat betalen uit de 9,2 miljard euro die werd afgesproken voor investeringen in Defensie tegen 2030. 'Geen commentaar zegt zeer veel' Niettemin reageert coalitiepartner Open Vld verbaasd. Rutten wilde geen commentaar kwijt, maar verduidelijkte meteen dat "geen commentaar geven in deze zeer veel zegt". "Dat ze (N-VA, nvdr) in hun eigen partij eerst eens praten. De ene dag is hun boodschap dat we meer moeten besparen, de andere dag liggen er nieuwe vragen op tafel om geld uit te geven." Na uitspraken van Bart De Wever waarschuwden de liberalen - en dan vooral bevoegd minister Maggie De Block - de voorbije dagen al dat binnen de sociale zekerheid niet eindeloos extra geld gevonden kan worden om te besparen. "Wij zijn altijd bereid te hervormen en de zaken beter te maken, maar als het gaat om de hakbijl boven te halen en mensen pijn te doen, dan is dat niet ons verhaal", onderstreepte ook Rutten nu. "Meer dan de helft van de besparingen gebeurt door Open Vld-ministers. Als elke minister hetzelfde resultaat kan voorleggen, moeten we ons over de begroting geen zorgen maken." Rutten kijkt dan ook uit naar de concrete plannen van N-VA-minister Vandeput, die ook bevoegd is voor Ambtenarenzaken, om de federale administratie efficiënter te maken. (Belga/NSK)