Rutte wil ‘België niet achterna’: ‘Zeer onhandige reactie’, vindt Michel

Charles Michel (MR). © Belga Image

De Nederlandse premier Mark Rutte ‘wil België niet achterna’. Dat heeft hij gezegd op zijn wekelijkse persconferentie, waar hij zijn plan om de dividendbelasting af te schaffen moest verdedigen. De Belgische premier Charles Michel is het niet eens met het beeld dat Rutte schetst.

‘België heeft nog maar één internationaal opererend bedrijf over: InBev. Verder niets meer.’

Rutte wil 'België niet achterna': 'Zeer onhandige reactie', vindt Michel
© AFP

Premier Rutte is van plan om de dividendbelasting in Nederland in 2019 af te schaffen. Bedrijven betalen er nu 15 procent belastingen op het dividend dat ze uitkeren aan aandeelhouders, maar om ‘rijk en succesvol’ te blijven is het volgens het kabinet-Rutte cruciaal om de dividendtaks af te schaffen. De oppositie trekt echter fel van leer tegen die plannen. De afschaffing zou de Nederlandse schatkist elk jaar 1,4 miljard euro kosten, zeggen zij. Bovendien is het een ‘cadeau aan multinationals’. Maar premier Rutte weerlegt die kritiek. ‘Als Nederland de belasting niet afschaft, gaat het België achterna. We zien in België wat er gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet’, klonk het op zijn wekelijkse persconferentie. ‘België heeft nog maar één internationaal opererend bedrijf over: InBev. De rest is weg. En ze hadden er heel veel.’

Rutte wilde geen namen noemen van grote bedrijven die Nederland zouden willen verlaten. Maar volgens het Financieel Dagblad gaat het onder meer om oliereus Shell en Unilever.

De Nederlandse premier had deze week nog een ontmoeting met zijn Belgische ambtgenoot Charles Michel (MR) in het kader van de Benelux-Top.

Michel: ‘Uitspraken tonen aan dat Rutte slecht geïnformeerd is’

De uitspraken van de Nederlandse premier over ons land – Mark Rutte wil ‘België niet achterna’ – tonen vooral aan dat hij ‘heel slecht geïnformeerd’ is. Dat valt te horen op het kabinet van premier Charles Michel. ‘Dit is een zeer onhandige reactie in een moeilijk debat in Nederland. Maar ook niet verwonderlijk gezien zijn zeer krappe meerderheid.’

Mark Rutte ligt in eigen land onder vuur voor zijn plannen om de dividendbelasting af te schaffen. Op zijn wekelijkse persconferentie en in een interview op de NOS verdedigde hij zich met een verwijzing naar ons land: ‘Als Nederland de belasting niet afschaft, gaat het België achterna. We zien in België wat er gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet’, zei hij.

Die steek onder water is opvallend, zeker gezien de goeie relaties tussen Rutte en zijn Belgische ambtgenoot.

Op het kabinet-Michel vinden ze de uitspraken vooral een teken van onwetendheid. ‘De uitspraak toont aan dat Mark Rutte vooral heel slecht geïnformeerd is’, zegt woordvoerder Barend Leyts. ‘De minister-president kent blijkbaar énkel AB Inbev en heeft nog nooit gehoord van Solvay, UCB, Bekaert, Umicore en vele anderen. Grote Belgische bedrijven met wereldfaam, elk in hun eigen domein’.

Dat België niet aantrekkelijk zou zijn voor buitenlandse investeerders, klopt dan ook niet. Leyts verwijst onder meer naar de recente hervorming van de vennootschapsbelasting, ‘waardoor het nominaal tarief in België voor grote bedrijven daalt tot 25 procent in 2020’.

‘De verlaging van de arbeidskost is een feit en zorgt voor meer jobs. Ook door de voorgestelde fiscale consolidatie blijft België heel aantrekkelijk om te investeren.’

Ook bij enkele andere leden van de federale regering heerst ergernis over de uitspraken van Rutte. ‘België afschilderen als een economische woestijn, is enkele bruggen te ver’, reageerde Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) tegenover de VRT. ‘Iedereen verdedigt zijn eigen beleid, maar onder goede buren zou dit wel op een andere manier moeten kunnen’, vindt de minister. ‘Want laten we duidelijk wezen: onze economie staat er vandaag toch heel wat anders en beter voor dan de Nederlandse premier wil doen uitschijnen. Ik denk dat meneer Rutte de echte toestand van de Belgische economie niet goed kent.’

CD&V-vicepremier Kris Peeters vindt Rutte’s uithaal dan weer ‘onaanvaardbaar’ en ‘gevaarlijk’. ‘Wanneer bedrijven de concurrent zwartmaken en onnauwkeurige informatie geven, dan kan men daartegen optreden in het kader van oneerlijke praktijken. Wanneer een ander staatshoofd dingen zegt over een ander land die niet juist zijn, dan is dat hetzelfde als ondernemingen die elkaar proberen zwart te maken’, zegt hij aan de VRT. Ook Peeters benadrukt dat de uitspraken van de Nederlandse premier onjuist zijn.

Partner Content