Meer dan 171 rusthuizen wachten nog altijd op zo'n 1 miljard euro aan subsidies van de Vlaamse overheid. Die had de middelen vorig jaar beloofd om een deel van broodnodige infrastructuurwerken te bekostigen.

8,70 euro per dag meer

Zonder de beloofde subsidies zal de dagprijs voor kamers in rusthuizen onvermijdelijk stijgen, waarschuwt Zorgnet Vlaanderen in een open brief aan de Vlaamse regering.

De rusthuizen zijn klaar met hun plannen voor de infrastructuurwerken, maar zonder overheidssteun moeten ze de financiering volledig op zich nemen. "Dan hebben we geen andere keuze dan dit bedrag door te rekenen aan de bewoner via de dagprijs die hij of zij moet betalen", zegt Klaartje Theunis van Zorgnet Vlaanderen.

"De gemiddelde dagprijs in een woonzorgcentrum is vandaag zo'n 50 euro per dag. Dat is de prijs zonder allerlei supplementen zoals wasgoedvergoeding. Het bedrag dat zal worden doorgerekend is 8,70 euro per dag. Als de rente weer wat stijgt, zal het zelfs meer worden", meent Theunis in De Ochtend op Radio 1.

Tussenvorm

Volgens Theunis gaat het om meer dan alleen de infrastructuur. "We zitten met een grote zorgverzwaring. Er is een groot aantal 65-plussers maar met de 85-plussers gaat het nog steiler omhoog. Dat betekent dat er meer nood is aan zware zorg en dus meer personeel, waardoor ook de personeelskosten stijgen."

Theunis vindt dan ook dat we moeten durven herbekijken of het systeem wel het juiste is en roept om meer te investeren in de tussenvorm. "We moeten kijken naar wie echt zware verzorging nodig heeft en daarin investeren. Mensen die nog geen behoefte hebben aan zware zorg, kunnen in dagcentra terecht of thuis verzorgd worden."

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) onderzoekt welke middelen hij kan vrijmaken. (TE)

Meer dan 171 rusthuizen wachten nog altijd op zo'n 1 miljard euro aan subsidies van de Vlaamse overheid. Die had de middelen vorig jaar beloofd om een deel van broodnodige infrastructuurwerken te bekostigen. Zonder de beloofde subsidies zal de dagprijs voor kamers in rusthuizen onvermijdelijk stijgen, waarschuwt Zorgnet Vlaanderen in een open brief aan de Vlaamse regering.De rusthuizen zijn klaar met hun plannen voor de infrastructuurwerken, maar zonder overheidssteun moeten ze de financiering volledig op zich nemen. "Dan hebben we geen andere keuze dan dit bedrag door te rekenen aan de bewoner via de dagprijs die hij of zij moet betalen", zegt Klaartje Theunis van Zorgnet Vlaanderen. "De gemiddelde dagprijs in een woonzorgcentrum is vandaag zo'n 50 euro per dag. Dat is de prijs zonder allerlei supplementen zoals wasgoedvergoeding. Het bedrag dat zal worden doorgerekend is 8,70 euro per dag. Als de rente weer wat stijgt, zal het zelfs meer worden", meent Theunis in De Ochtend op Radio 1.Volgens Theunis gaat het om meer dan alleen de infrastructuur. "We zitten met een grote zorgverzwaring. Er is een groot aantal 65-plussers maar met de 85-plussers gaat het nog steiler omhoog. Dat betekent dat er meer nood is aan zware zorg en dus meer personeel, waardoor ook de personeelskosten stijgen."Theunis vindt dan ook dat we moeten durven herbekijken of het systeem wel het juiste is en roept om meer te investeren in de tussenvorm. "We moeten kijken naar wie echt zware verzorging nodig heeft en daarin investeren. Mensen die nog geen behoefte hebben aan zware zorg, kunnen in dagcentra terecht of thuis verzorgd worden." Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) onderzoekt welke middelen hij kan vrijmaken. (TE)