Russische ambassade repatrieert jongeren na busongeval met 5 doden op E34

Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

De Russische ambassade in ons land bekommert zich om de repatriëring van de jongeren die betrokken waren bij het busongeval op de E34 in Ranst. Bij het ongeval vielen vijf doden. De bus stortte van een brug.

De Russische ambassade doet alle mogelijke moeite voor de zo spoedig mogelijke repatriëring van de kinderen die betrokken en gewond raakten bij het busongeval in Ranst, zo heeft woordvoerder Georgi Koeznetsov van de Russische diplomatieke vertegenwoordiging in België gezegd.

Volgens Koeznetsov zijn er contacten metluchtvaartmaatschappijen om alle Russen zo snel mogelijk naar huis te brengen, zo hun toestand luchtvervoer toestaat. Russische diplomaten begaven zich reeds naar de ziekenhuizen waar de kinderen zijn opgenomen.

Functionarissen van het Russische consulaat in België probeerden de plaats van het ongeval te bezoeken, maar de politie liet hen niet toe de bus te onderzoeken, aldus de woordvoerder.

Het ongeval gebeurde op de E34 in Oelegem in de richting van Antwerpen. Een Poolse bus is op een brug door de vangrail gereden en vijf meter naar beneden gestort. Daarbij zijn vijf doden gevallen. De chauffeur, een andere volwassene en drie kinderen kwamen om het leven. Er zijn ook vijf zwaargewonden en tien lichtgewonden.

De inzittenden zijn vooral jongeren tussen 15 en 22 jaar, met de Russische nationaliteit, die op weg waren van Volgograd naar Parijs.

Ziekenhuizen
De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Lier, Malle, Herentals, Deurne en Stuyvenbergh. Er zijn ook 23 mensen opgevangen in het onthaalcentrum dat is ingericht in de brandweerkazerne in Zandhoven.

In het gemeentehuis van Broechem is een coördinatiecentrum ingericht, waar de verschillende verantwoordelijken zoals brandweer, politie en medische diensten momenteel informatie uitwisselen.

Volgens het regionale departement voor Noodsituaties in het Russische Volgograd komen de inzittenden van de bus uit het district Soerovikino. Er is nog weinig informatie omdat de hulpdiensten niet kunnen communiceren met de inzittenden wegens taalproblemen. Ze hopen later via een tolk meer duidelijkheid te krijgen over de toedracht van het ongeval.

Geen remsporen
Het is nog niet duidelijk waarom de bus van de brug reed. Er zijn geen andere voertuigen betrokken bij het ongeval.

Volgens VRT-correspondent ter plaatse Philip Heymans zijn er op de snelweg geen remsporen te zien, wat erop zou kunnen wijzen dat de chauffeur ingedommeld is of onwel is geworden. Het parket heeft een verkeersdeskundige aangesteld die moet uitzoeken wat er is gebeurd.

Eerste minister Elio Di Rupo heeft via Twitter zijn medeleven betuigd met de slachtoffers. “Mijn gedachten gaan naar de slachtoffers van het busongeval in Ranst”, aldus Di Rupo. “Onze hulpdiensten en autoriteiten doen er alles aan om iedereen te helpen.”

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters betuigt zijn medeleven. “Diepste medeleven aan families van de slachtoffers van busongeval in Ranst”, schrijft Peeters op Twitter. “Mijn gedachten gaan ook uit naar de gewonden in het ziekenhuis.” (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content