Rush op brandhout door aanhoudende energiecrisis

Brandhout © Belga

Door de aanhoudende energiecrisis schakelen almaar meer mensen over op verwarming met hout. De brandhoutleveranciers hebben de handen vol, blijkt vrijdag uit een rondvraag van De Tijd. Omdat een tekort dreigt, exploderen de prijzen.

Nu de Europese gasprijzen tot ongekende hoogtes stijgen en de stookolieprijs hoog blijft, zoeken de Belgen massaal alternatieven om budgetvriendelijk te verwarmen. Nadat begin dit jaar was gebleken dat de verkoop van ­kachels een hoge vlucht nam, volgt nu de vraag naar brandhout.

De handelaars kunnen de vraag niet bijhouden. Door de Russische invasie in Oekraïne, de hoge transportkosten en Chinese opkopers op de Europese markt is het aanbod heel krap. Het resultaat is een prijsexplosie waarvan het einde nog niet in zicht is. Terwijl een pallet hardhout van 2 kubieke meter vorig jaar rond deze tijd ongeveer 250 euro kostte, betaal je daar nu gemakkelijk 500 euro voor.
De rush blijft niet beperkt tot brandhout. Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubel­industrie, ziet gelijkaardige tendensen op de markt voor hout­pellets.

Het opstoken van brandhout of houtpellets is misschien goedkoper, duurzaam is het geenszins. De verbranding van hout gaat gepaard met de uitstoot van CO2 , fijnstof en andere schadelijke stoffen. Die zijn niet alleen kwalijk voor het milieu, maar ook voor de gezondheid.

Partner Content