Oostende zit in politiek woelig water sinds bekend raakte dat schepen Johan Vande Lanotte (SP.A) binnenkort partijgenoot Jean Vandecasteele opvolgt als burgmeester van de badstad.

Dat was binnen de meerderheid en zelfs binnen de SP.A niet overal op gejuich ontvangen.

En dus wilden Groen en N-VA wel eens weten hoe het zat met de samenhorigheid binnen de bestuurscoalitie, die bestaat uit SP.A, Open VLD en CD&V.

"De politieke chaos in Oostende maakt een eensgezind en krachtdadig bestuur van onze stad onmogelijk", vond de oppositie.

'Niet bevoegd'

Bij het begin van de zitting zette gemeenteraadsvoorzitter Bart Tommelein (Open VLD) meteen de spelregels uit. "De voordracht van een nieuwe burgemeester is geen bevoegdheid van de gemeenteraad. Interpellaties mogen dan ook niet gaan over zaken die niet binnen de bevoegdheid ligt van deze raad", aldus Tommelein. Wat volgde was een steekspel tussen Tommelein, fractieleider van Groen Wouter De Vriendt en fractieleider van N-VA Björn Anseeuw. Het duurde bijna twee uur vooraleer burgemeester Jean Vandecasteele zelf het woord nam. Hij hield het dan bijzonder kort, benadrukte dat de coalitiepartners blijven samenwerken. "De wissel staat volledig los van het inhoudelijke project zoals het beschreven staat in ons bestuursakkoord", zei de burgemeester.

De oppositie reageerde ontgoocheld op het korte antwoord.

(Belga/RR)

Oostende zit in politiek woelig water sinds bekend raakte dat schepen Johan Vande Lanotte (SP.A) binnenkort partijgenoot Jean Vandecasteele opvolgt als burgmeester van de badstad.Dat was binnen de meerderheid en zelfs binnen de SP.A niet overal op gejuich ontvangen. En dus wilden Groen en N-VA wel eens weten hoe het zat met de samenhorigheid binnen de bestuurscoalitie, die bestaat uit SP.A, Open VLD en CD&V. "De politieke chaos in Oostende maakt een eensgezind en krachtdadig bestuur van onze stad onmogelijk", vond de oppositie. Bij het begin van de zitting zette gemeenteraadsvoorzitter Bart Tommelein (Open VLD) meteen de spelregels uit. "De voordracht van een nieuwe burgemeester is geen bevoegdheid van de gemeenteraad. Interpellaties mogen dan ook niet gaan over zaken die niet binnen de bevoegdheid ligt van deze raad", aldus Tommelein. Wat volgde was een steekspel tussen Tommelein, fractieleider van Groen Wouter De Vriendt en fractieleider van N-VA Björn Anseeuw. Het duurde bijna twee uur vooraleer burgemeester Jean Vandecasteele zelf het woord nam. Hij hield het dan bijzonder kort, benadrukte dat de coalitiepartners blijven samenwerken. "De wissel staat volledig los van het inhoudelijke project zoals het beschreven staat in ons bestuursakkoord", zei de burgemeester. De oppositie reageerde ontgoocheld op het korte antwoord.(Belga/RR)