Ruim 6.500 manifestanten eisen ontslag Francken

13/01/18 om 17:34 - Bijgewerkt om 17:40

Bron: Belga

Enkele duizenden manifestanten hebben zaterdag in Brussel opgeroepen tot het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Ruim 6.500 manifestanten eisen ontslag Francken

protest tegen Theo Francken © belga

Ruim 6.500 personen - volgens gegevens van de lokale politie - hebben zaterdagnamiddag in Brussel deelgenomen aan een manifestatie die oproept tot het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Bij een eerste manifestatie, op 30 december, hadden 300 betogers aan de staatssecretaris symbolisch een 'bevel om de regering te verlaten' afgeleverd. Toen werd een nieuwe samenkomst aangekondigd. Zaterdag werd voor het Noordstation verzameld 'om te controleren of dat bevel was uitgevoerd'.

De manifestanten willen dat Theo Francken opstapt 'wegens de niet-naleving van zijn mandaat, niet-naleving van gerechtelijke beslissingen en de rechtsstaat, schending van de grondwet en de Belgische wetten door migranten terug te sturen naar foltering en onmenselijke en vernederende behandelingen, liegen voor het Parlement en aan de samenleving, racistische uitspraken, kennismaking met voormalige Nazi-collaborateurs en bedreigen van de openbare orde en nationale veiligheid'.

Bij de vorige manifestatie van 30 december werd de oproep tot ontslag van Francken gelanceerd door het burgerplatform voor steun aan vluchtelingen en organisaties, zoals MRAX, Jeunes anticapitalistes, JOC, Coordination des Sans-Papiers.

Vandaag hebben nog een twintigtal andere organisaties de oproep onderschreven. De manifestatie vertrok aan het Noordstation en trok langs de kantoren van de Dienst Vreemdelingenzaken, het Maximiliaanpark, het Klein Kasteeltje en werd ontbonden op de Nieuwe Graanmarkt.

Onze partners