Volgens die statistieken rekenden de watermaatschappijen in 2017 een vaste vergoeding aan voor 233.422 wateraansluitingen die totaal niet gebruikt werden. Bij nulverbruik gaat het doorgaans om leegstaande woningen of woningen van mensen die voor langere tijd in het buitenland of in een ziekenhuis verblijven. Het jaarlijkse vastrecht bedraagt 106 euro, met 20 euro korting per gedomicileerde.

'Dat betekent dat de watermaatschappijen meer dan 20 miljoen euro geïnd hebben voor ongebruikte wateraansluitingen. Dat is ruim 10 procent van hun totale inkomsten aan vastrecht voor dat jaar. Dat voor elke wateraansluiting een bijdrage in de kosten van het drinkwaternet wordt gevraagd, is logisch, maar een factuur van 106 euro zonder één druppel water te verbruiken, is er ver over', zegt Joris Vandenbroucke, in de voorbije legislatuur fractieleider in het Vlaams parlement.

SP.A klaagt het gebrek aan logica en eerlijkheid in de factuur aan. Singles betalen vandaag jaarlijks 86 euro vastrecht, een gezin van vier 26 euro. Wie niets verbruikt 106 euro. 'Waarom moet een single een veelvoud aan vastrecht betalen van wat een gezin betaalt? Het vastrecht moet gekoppeld worden aan het verbruik, niet aan de gezinssamenstelling.'

De socialistische partij pleit ervoor om elke Vlaming een basispakket drinkwater aan eenzelfde lage prijs te voorzien. Voor het meerverbruik kan de watermaatschappij hogere tarieven aanrekenen.

Volgens die statistieken rekenden de watermaatschappijen in 2017 een vaste vergoeding aan voor 233.422 wateraansluitingen die totaal niet gebruikt werden. Bij nulverbruik gaat het doorgaans om leegstaande woningen of woningen van mensen die voor langere tijd in het buitenland of in een ziekenhuis verblijven. Het jaarlijkse vastrecht bedraagt 106 euro, met 20 euro korting per gedomicileerde. 'Dat betekent dat de watermaatschappijen meer dan 20 miljoen euro geïnd hebben voor ongebruikte wateraansluitingen. Dat is ruim 10 procent van hun totale inkomsten aan vastrecht voor dat jaar. Dat voor elke wateraansluiting een bijdrage in de kosten van het drinkwaternet wordt gevraagd, is logisch, maar een factuur van 106 euro zonder één druppel water te verbruiken, is er ver over', zegt Joris Vandenbroucke, in de voorbije legislatuur fractieleider in het Vlaams parlement. SP.A klaagt het gebrek aan logica en eerlijkheid in de factuur aan. Singles betalen vandaag jaarlijks 86 euro vastrecht, een gezin van vier 26 euro. Wie niets verbruikt 106 euro. 'Waarom moet een single een veelvoud aan vastrecht betalen van wat een gezin betaalt? Het vastrecht moet gekoppeld worden aan het verbruik, niet aan de gezinssamenstelling.' De socialistische partij pleit ervoor om elke Vlaming een basispakket drinkwater aan eenzelfde lage prijs te voorzien. Voor het meerverbruik kan de watermaatschappij hogere tarieven aanrekenen.