Rudy Demotte (PS), minister-president van de Franse Gemeenschap, beschuldigt de N-VA ervan de Brusselse culturele instellingen te willen vervlaamsen. De PS'er wil ook niet dat de federale regering financiële lasten doorschuift naar de Franse gemeenschap. "Er kan geen sprake van zijn dat de Franse Gemeenschap opdraait voor de besparingen bij de federale culturele instellingen", aldus Demotte.

'Frontale aanval op unitair imago'

Demotte reageerde daarmee op uitspraken van Elke Sleurs, federaal staatssecretaris bevoegd voor de federale culturele instellingen. De N-VA-politica had in het Kamerdebat over de begroting opgeroepen tot een overleg met de ministers van Cultuur van de verschillende deelstaten. Tijdens dat debat kreeg Sleurs ook heel wat vragen over de collectie moderne en hedendaagse kunst van Brussel. Het plan van Sleurs om die collectie opnieuw onder te brengen op de oorspronkelijke locatie in de gebouwen van het Museum voor Schone Kunsten (MSK) deed al wat stof opwaaien. Critici menen namelijk dat Sleurs daarmee een kruis maakt over de plannen van het Brussels gewest om de collectie op te nemen in een nieuw museum dat in de Kanaalzone moest komen.

Volgens Rudy Demotte is de N-VA echter bezig met een "frontale aanval op alles wat nog een unitair imago heeft in het land". Volgens Demotte is het ook "evident" dat de Franse Gemeenschap - dat zelf budgettaire katten te geselen heeft - niet in de plaats kan treden van de federale regering. Door de besparingen zullen de federale culturele instellingen in Brussel verarmen en zullen de betrokken instellingen "vervlaamsen", meent Demotte. (Belga/WB)

Rudy Demotte (PS), minister-president van de Franse Gemeenschap, beschuldigt de N-VA ervan de Brusselse culturele instellingen te willen vervlaamsen. De PS'er wil ook niet dat de federale regering financiële lasten doorschuift naar de Franse gemeenschap. "Er kan geen sprake van zijn dat de Franse Gemeenschap opdraait voor de besparingen bij de federale culturele instellingen", aldus Demotte. Demotte reageerde daarmee op uitspraken van Elke Sleurs, federaal staatssecretaris bevoegd voor de federale culturele instellingen. De N-VA-politica had in het Kamerdebat over de begroting opgeroepen tot een overleg met de ministers van Cultuur van de verschillende deelstaten. Tijdens dat debat kreeg Sleurs ook heel wat vragen over de collectie moderne en hedendaagse kunst van Brussel. Het plan van Sleurs om die collectie opnieuw onder te brengen op de oorspronkelijke locatie in de gebouwen van het Museum voor Schone Kunsten (MSK) deed al wat stof opwaaien. Critici menen namelijk dat Sleurs daarmee een kruis maakt over de plannen van het Brussels gewest om de collectie op te nemen in een nieuw museum dat in de Kanaalzone moest komen. Volgens Rudy Demotte is de N-VA echter bezig met een "frontale aanval op alles wat nog een unitair imago heeft in het land". Volgens Demotte is het ook "evident" dat de Franse Gemeenschap - dat zelf budgettaire katten te geselen heeft - niet in de plaats kan treden van de federale regering. Door de besparingen zullen de federale culturele instellingen in Brussel verarmen en zullen de betrokken instellingen "vervlaamsen", meent Demotte. (Belga/WB)