Een recente beslissing van het Grondwettelijk Hof maakt roken in alle horecazaken vanaf 1 juli strikt verboden. Roken kan dan enkel nog in aparte kamers.

Al in december 2009 ging een totaal rookverbod van kracht in de horeca, maar de wetgever voorzag nog enkele uitzonderingen. Tot juli 2014 mocht er bijvoorbeeld nog gerookt worden in zaken die geen vers voedsel serveerden.

Om de snellere komst van het rookverbod voor de horeca soepeler te laten verlopen, wil Ho.Re.Ca Vlaanderen enkele toegevingen bekomen van de bevoegde ministers.

BTW-verlaging op dranken

Zo vraagt de federatie een btw-verlaging tot 12 procent op alle dranken. Een gelijkaardige verlaging op maaltijden zorgde bij de restaurants alvast voor een omzetstijging van 8 procent en 2.570 extra voltijdse equivalenten in 2010, argumenteert de federatie.

Minstens even belangrijk is de verhoogde investeringsaftrek tot 120 procent. "Met het algemeen rookverbod in zicht zullen heel wat cafés hun concept moeten bijsturen en opnieuw moeten investeren", aldus Ho.Re.Ca Vlaanderen.

Tot slot vraagt de federatie een verdere flexibilisering van de studentenarbeid en een soepeler systeem voor ander gelegenheidspersoneel. (Belga/INM)

Een recente beslissing van het Grondwettelijk Hof maakt roken in alle horecazaken vanaf 1 juli strikt verboden. Roken kan dan enkel nog in aparte kamers. Al in december 2009 ging een totaal rookverbod van kracht in de horeca, maar de wetgever voorzag nog enkele uitzonderingen. Tot juli 2014 mocht er bijvoorbeeld nog gerookt worden in zaken die geen vers voedsel serveerden. Om de snellere komst van het rookverbod voor de horeca soepeler te laten verlopen, wil Ho.Re.Ca Vlaanderen enkele toegevingen bekomen van de bevoegde ministers. BTW-verlaging op dranken Zo vraagt de federatie een btw-verlaging tot 12 procent op alle dranken. Een gelijkaardige verlaging op maaltijden zorgde bij de restaurants alvast voor een omzetstijging van 8 procent en 2.570 extra voltijdse equivalenten in 2010, argumenteert de federatie. Minstens even belangrijk is de verhoogde investeringsaftrek tot 120 procent. "Met het algemeen rookverbod in zicht zullen heel wat cafés hun concept moeten bijsturen en opnieuw moeten investeren", aldus Ho.Re.Ca Vlaanderen. Tot slot vraagt de federatie een verdere flexibilisering van de studentenarbeid en een soepeler systeem voor ander gelegenheidspersoneel. (Belga/INM)