Het geneesmiddel Soliris wordt vanaf 1 juli terugbetaald voor PNH- en aHUS-patiënten. Dat zijn minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en de firma Alexion overeengekomen. Het akkoord "maakt het voor alle patiënten die lijden aan 'paroxismale nachtelijke hemoglobinurie' (PNH) en aan het 'atypisch hemolytisch en uremisch syndroom' (aHUS) mogelijk te genieten van een terugbetaling door het Riziv van hun behandeling met Soliris", zo staat in persbericht van de minister.

"Het akkoord, dat op de twee indicaties van toepassing is, werd mogelijk dankzij de inspanningen van de farmaceutische firma en van de overheid", aldus Onkelinx. De minister voegt er nog aan dat dat de modaliteiten van het akkoord, die handelsgeheim bevatten, vertrouwelijk blijven.

De terugbetalingsprocedure treedt op 1 juli 2013 in werking. Aangezien het enige tijd duurt alvorens de terugbetalingsprocedure in werking treedt en zowel de minister als Alexion ervan overtuigd zijn dat de patiënten dringend nood hebben aan toegang tot Soliris, neemt Alexion ondertussen alle eventuele nieuwe behandelingen van het atypisch hemolytisch en uremisch syndroom (aHUS) kosteloos op zich.

Ouders Viktor trokken aan alarmbel

Het peperdure medicijn Soliris is in het nieuws nadat de ouders van de 7-jarige Viktor aan de alarmbel trokken. Hun zoon lijdt aan de zeldzame ziekte aHUS. Zonder het medicijn zou hij niet overleven. De ouders moeten er iedere maand 18.000 euro voor betalen. Toen het er naar uitzag dat het RIZIV deze kosten niet zou terugbetalen, stapten de ouders naar de media.

PR-bureau

Het verhaal kreeg een heel andere wending toen bleek dat Alexion, de producent van het medicijn, de ouders ertoe had aangezet om naar buiten te komen met hun verhaal. Ze werden geholpen door een PR-bureau en benaderd door een Nederlandse patiëntenvergeniging, allebei betaald door Alexion, zonder dat de ouders dat wisten.

Gisteravond laat heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) dan toch een akkoord bereikt met Alexion. Vanaf 1 juli wordt Soliris terugbetaald voor voor PNH- en aHUS-patiënten.

Terugbetaling

Het akkoord "maakt het voor alle patiënten die lijden aan 'paroxismale nachtelijke hemoglobinurie' (PNH) en aan het 'atypisch hemolytisch en uremisch syndroom' (aHUS) mogelijk te genieten van een terugbetaling door het Riziv van hun behandeling met Soliris", zo zegt de minister.

Het is niet bekend hoeveel het medicijn uiteindelijk zal kosten aan de overheid. Allicht heeft Alexion een fikse prijsverlaging moeten doorvoeren. Het onderhandelde daarover dit weekend met de hoofdzetel in de VS.

Tot 1 juli zal Alexion alle eventuele nieuwe behandelingen van het atypisch hemolytisch en uremisch syndroom (aHUS) kosteloos op zich nemen. (EE/SD)

Het geneesmiddel Soliris wordt vanaf 1 juli terugbetaald voor PNH- en aHUS-patiënten. Dat zijn minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en de firma Alexion overeengekomen. Het akkoord "maakt het voor alle patiënten die lijden aan 'paroxismale nachtelijke hemoglobinurie' (PNH) en aan het 'atypisch hemolytisch en uremisch syndroom' (aHUS) mogelijk te genieten van een terugbetaling door het Riziv van hun behandeling met Soliris", zo staat in persbericht van de minister. "Het akkoord, dat op de twee indicaties van toepassing is, werd mogelijk dankzij de inspanningen van de farmaceutische firma en van de overheid", aldus Onkelinx. De minister voegt er nog aan dat dat de modaliteiten van het akkoord, die handelsgeheim bevatten, vertrouwelijk blijven. De terugbetalingsprocedure treedt op 1 juli 2013 in werking. Aangezien het enige tijd duurt alvorens de terugbetalingsprocedure in werking treedt en zowel de minister als Alexion ervan overtuigd zijn dat de patiënten dringend nood hebben aan toegang tot Soliris, neemt Alexion ondertussen alle eventuele nieuwe behandelingen van het atypisch hemolytisch en uremisch syndroom (aHUS) kosteloos op zich. Ouders Viktor trokken aan alarmbelHet peperdure medicijn Soliris is in het nieuws nadat de ouders van de 7-jarige Viktor aan de alarmbel trokken. Hun zoon lijdt aan de zeldzame ziekte aHUS. Zonder het medicijn zou hij niet overleven. De ouders moeten er iedere maand 18.000 euro voor betalen. Toen het er naar uitzag dat het RIZIV deze kosten niet zou terugbetalen, stapten de ouders naar de media.PR-bureauHet verhaal kreeg een heel andere wending toen bleek dat Alexion, de producent van het medicijn, de ouders ertoe had aangezet om naar buiten te komen met hun verhaal. Ze werden geholpen door een PR-bureau en benaderd door een Nederlandse patiëntenvergeniging, allebei betaald door Alexion, zonder dat de ouders dat wisten. Gisteravond laat heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) dan toch een akkoord bereikt met Alexion. Vanaf 1 juli wordt Soliris terugbetaald voor voor PNH- en aHUS-patiënten.TerugbetalingHet akkoord "maakt het voor alle patiënten die lijden aan 'paroxismale nachtelijke hemoglobinurie' (PNH) en aan het 'atypisch hemolytisch en uremisch syndroom' (aHUS) mogelijk te genieten van een terugbetaling door het Riziv van hun behandeling met Soliris", zo zegt de minister. Het is niet bekend hoeveel het medicijn uiteindelijk zal kosten aan de overheid. Allicht heeft Alexion een fikse prijsverlaging moeten doorvoeren. Het onderhandelde daarover dit weekend met de hoofdzetel in de VS. Tot 1 juli zal Alexion alle eventuele nieuwe behandelingen van het atypisch hemolytisch en uremisch syndroom (aHUS) kosteloos op zich nemen. (EE/SD)