Met het nieuwe reglement hoopt staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe een en ander te vereenvoudigen. De vorige wegcode dateert van 1975 en werd sindsdien zo vaak aangepast dat zelfs specialisten er hun weg in verloren. "Een nieuwe regeling was nodig, want op sommige punten sprak de wegcode zichzelf gewoon tegen", zegt hij in De Standaard.

Het nieuwe document is 216 pagina's lang en telt 540 verplichtingen. Schouppe hoopt zijn wetsontwerp tegen het najaar in koninklijke besluiten te gieten.

Nieuwe verkeersborden
Opvallend zijn de vele nieuwe verkeersborden. "De jongste jaren was er een wildgroei aan niet-officiële verkeersborden ontstaan. Die wildgroei proberen we op te vangen door een aantal nieuwe officiële verkeersborden aan de wegcode toe te voegen."

Er komen onder meer nieuwe borden bij wegenwerken, gebodsborden die het gebruiken van dimlichten in tunnels verplichten, een gevarenbord voor mist en een parkeerbord dat parkeerplaatsen voorbehoudt voor elektrische voertuigen. Alle borden met betrekking tot parkeren krijgen een oranje achtergrond om beter op te vallen. Het verbodsbord voor stootkarren wordt dan weer definitief naar de archieven verwezen.

Opvallend, het beurtelings parkeren wordt afgeschaft en ritsen wordt verplicht. Het inhaalverbod voor autocars verdwijnt. (Belga/TE)

Met het nieuwe reglement hoopt staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe een en ander te vereenvoudigen. De vorige wegcode dateert van 1975 en werd sindsdien zo vaak aangepast dat zelfs specialisten er hun weg in verloren. "Een nieuwe regeling was nodig, want op sommige punten sprak de wegcode zichzelf gewoon tegen", zegt hij in De Standaard. Het nieuwe document is 216 pagina's lang en telt 540 verplichtingen. Schouppe hoopt zijn wetsontwerp tegen het najaar in koninklijke besluiten te gieten. Nieuwe verkeersborden Opvallend zijn de vele nieuwe verkeersborden. "De jongste jaren was er een wildgroei aan niet-officiële verkeersborden ontstaan. Die wildgroei proberen we op te vangen door een aantal nieuwe officiële verkeersborden aan de wegcode toe te voegen." Er komen onder meer nieuwe borden bij wegenwerken, gebodsborden die het gebruiken van dimlichten in tunnels verplichten, een gevarenbord voor mist en een parkeerbord dat parkeerplaatsen voorbehoudt voor elektrische voertuigen. Alle borden met betrekking tot parkeren krijgen een oranje achtergrond om beter op te vallen. Het verbodsbord voor stootkarren wordt dan weer definitief naar de archieven verwezen. Opvallend, het beurtelings parkeren wordt afgeschaft en ritsen wordt verplicht. Het inhaalverbod voor autocars verdwijnt. (Belga/TE)