Aan de UGent zijn Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe met brede steun van het personeel herkozen als rector en vicerector. Dat blijkt uit de stemresultaten van de eerste ronde. Bij de 47.000 stemgerechtigde studenten, een kiezersgroep waaronder slechts 14 procent ging stemmen, valt de score tegen. Daar sprak 37,7 procent zijn steun uit voor het huidige duo.

Van de Walle spreekt van een 'ronduit uitstekend resultaat' en spreekt dank uit voor de steun van het academisch en ander personeel. De rector betreurt evenwel de lage score onder de studenten, al is het voorbarig om die volledig toe te schrijven aan de moeilijke omstandigheden die corona het voorbije academiejaar met zich mee heeft gebracht.

'We zullen met de studenten moeten spreken', klinkt het daarover. 'We willen weten hoe zij dit verklaren. Indien er bekommernissen zijn waaraan wij tegemoet kunnen komen, zullen we dat doen. Als blijkt dat de studenten ongelukkig zijn over een aspect van het beleid waar we niets aan kunnen doen, moeten we beter uitleggen waarom we dat beleid voeren.'

Volgens het nieuwe stemreglement moet het bestuur in minstens drie van de vier kiezersgroepen aan de UGent een gewone meerderheid halen, waaronder de professoren. Bij die laatste groep is dat geen probleem, daar gaf een duidelijke 77,8 procent groen licht voor een tweede ambtstermijn. Ook bij assistenten (79,5 procent) en het personeel (87,1 procent) kan het rectorenduo op een breed draagvlak rekenen.

Maar onder de studenten is de steun voor het huidig beleid eerder beperkt. Van de 47.000 studenten maakte amper 14 procent gebruik van het stemrecht. Van de Walle en Van Herreweghe behaalden er 37,7 procent van de stemmen, wat erop wijst dat vooral proteststemmen werden uitgebracht. Toch is een tweede stemronde niet nodig, het duo blijft al zeker op post tot 2025.

Het democratisch proces is op die manier een stuk vlotter verlopen dan bij de laatste verkiezingen, toen in 2017 maar liefst tien stemrondes nodig waren. Het kiesreglement is daarna aangepast. De raad van bestuur van de UGent zal de rector en de vicerector formeel benoemen en heeft daarvoor vijf dagen de tijd. De raad van bestuur komt daarvoor vrijdag samen. Het nieuwe mandaat van rector Rik Van de Walle en vicerector Mieke Van Herreweghe start op 1 oktober en duurt tot 30 september 2025.

Aan de UGent zijn Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe met brede steun van het personeel herkozen als rector en vicerector. Dat blijkt uit de stemresultaten van de eerste ronde. Bij de 47.000 stemgerechtigde studenten, een kiezersgroep waaronder slechts 14 procent ging stemmen, valt de score tegen. Daar sprak 37,7 procent zijn steun uit voor het huidige duo.Van de Walle spreekt van een 'ronduit uitstekend resultaat' en spreekt dank uit voor de steun van het academisch en ander personeel. De rector betreurt evenwel de lage score onder de studenten, al is het voorbarig om die volledig toe te schrijven aan de moeilijke omstandigheden die corona het voorbije academiejaar met zich mee heeft gebracht. 'We zullen met de studenten moeten spreken', klinkt het daarover. 'We willen weten hoe zij dit verklaren. Indien er bekommernissen zijn waaraan wij tegemoet kunnen komen, zullen we dat doen. Als blijkt dat de studenten ongelukkig zijn over een aspect van het beleid waar we niets aan kunnen doen, moeten we beter uitleggen waarom we dat beleid voeren.' Volgens het nieuwe stemreglement moet het bestuur in minstens drie van de vier kiezersgroepen aan de UGent een gewone meerderheid halen, waaronder de professoren. Bij die laatste groep is dat geen probleem, daar gaf een duidelijke 77,8 procent groen licht voor een tweede ambtstermijn. Ook bij assistenten (79,5 procent) en het personeel (87,1 procent) kan het rectorenduo op een breed draagvlak rekenen. Maar onder de studenten is de steun voor het huidig beleid eerder beperkt. Van de 47.000 studenten maakte amper 14 procent gebruik van het stemrecht. Van de Walle en Van Herreweghe behaalden er 37,7 procent van de stemmen, wat erop wijst dat vooral proteststemmen werden uitgebracht. Toch is een tweede stemronde niet nodig, het duo blijft al zeker op post tot 2025. Het democratisch proces is op die manier een stuk vlotter verlopen dan bij de laatste verkiezingen, toen in 2017 maar liefst tien stemrondes nodig waren. Het kiesreglement is daarna aangepast. De raad van bestuur van de UGent zal de rector en de vicerector formeel benoemen en heeft daarvoor vijf dagen de tijd. De raad van bestuur komt daarvoor vrijdag samen. Het nieuwe mandaat van rector Rik Van de Walle en vicerector Mieke Van Herreweghe start op 1 oktober en duurt tot 30 september 2025.