Rik Van Cauwelaert: ‘Open VLD en CD&V hebben N-VA op haar wenken bediend’

© BelgaImage

Is de regering-Michel gevallen of niet? Is de N-VA eruit gestapt of geduwd? Oud-directeur van Knack Rik Van Cauwelaert meet de schade in de Wetstraat op.

8 december 2018

Na een halfuur verlaat de N-VA de ultieme ministerraad over het VN-migratiepact. MR, CD&V en Open VLD gaan alleen verder met ‘oranje-blauw’. Premier Charles Michel verdedigt in Marrakesh het pact.

Hoe komt de N-VA uit deze crisis?

Rik Van Cauwelaert: Gelet op de schade die ze opliepen door hun campagne tegen het VN-migratiepact, denk ik dat ze zich nog goed hebben gered. Met dank aan de Open VLD en de CD&V: die gooiden in het parlement alle remmen los omdat ze dachten dat ze de N-VA eindelijk te pakken hadden. Zo kwam de N-VA in haar favoriete rol van ‘één tegen allen’. De Open VLD en de CD&V hebben de N-VA dus op haar wenken bediend.

Het ego van Theo Francken kan nog voor ongelukken zorgen.

Waarom gingen de Open VLD en de CD&V zo vol op het orgel?

Van Cauwelaert: Omdat premier Michel in de Kamer is beginnen wankelen. Hij hield dan nog rekening met het compromis waardoor hij zich zou onthouden in Marrakesh. Daarop hebben CD&V en Open VLD, samen met de verzamelde oppositie, een strengere resolutie ingediend dan gepland. Daarin eisten ze niet alleen dat de premier naar Marrakesh ging, maar ook dat hij er het pact zonder meer zou goedkeuren.

Twee dingen zijn opmerkelijk. Ten eerste dat het compromis nog tot zaterdag op tafel lag. En twee: dat die zaterdagochtend, zo verklapte althans Pieter De Crem, ook al gepolst werd wie welke bevoegdheden van de N-VA-excellenties kon overnemen.

De MR lijkt de laatste bondgenoot van de N-VA te zijn.

Van Cauwelaert: Daarvoor worden ze in Franstalig België wel serieus bij het nekvel genomen. De disapproval rate van Michel is hoog in Wallonië. Dat zal hij niet zomaar kunnen keren. Hij deed wel stoer in Marrakesh en zei aan de juiste kant van de geschiedenis te staan, maar het compromis om zich te onthouden lag toch wel bijzonder lang op de regeringstafel. Hij deed me denken aan zijn vader Louis. Die deed zich soms ook stoerder voor dan hij was.

Premier Michel deed me in Marrakesh denken aan zijn vader Louis. Die deed zich soms ook stoerder voor dan hij was.

Heeft de N-VA krediet verspeeld als betrouwbare coalitiepartner?

Van Cauwelaert: Dat weet ik niet. Op een paar valse noten na, zoals toen Kris Peeters (CD&V) beuling ging kopen op de Antwerpse Meir, heeft deze coalitie redelijk goed samengewerkt. Het verenigde vakbondsfront kon de sociaal-economische koers niet wijzigen, ministers als Jan Jambon (N-VA) en Koen Geens (CD&V) hebben elkaar vaak gevonden, en de aanslagen in 2016 versterkten de interne cohesie.

Is de N-VA toegetreden tot de heterogene radicaalrechtse club van Sebastian Kurz, Matteo Salvini, Viktor Orban, Donald Trump en co.?

Van Cauwelaert: Nog niet. Maar ze moeten wel oppassen. Je gaat niet ongestraft inspiratie halen bij Vlaams Belang, zoals Theo Francken toegaf. Hoever kun je in een campagne rond migratie gaan zonder extreemrechts te worden?

Wat kunnen we nog verwachten van deze ‘oranje-blauwe’ dan wel ‘Marrakeshcoalitie’?

Van Cauwelaert: Het is zich voortslepen, het is bedelen om elk akkoordje: wat kan zoiets opleveren? Maar ook de N-VA moet zich niet rijk rekenen. Als, ik zeg maar wat, Francken zijn ego niet onder controle krijgt, dan kunnen er nog ongelukken gebeuren.

Dit artikel verschijnt woensdag 19 december in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content