Rik Torfs, de bekende kerkjurist van de KULeuven, maakt een einde aan zijn politieke carrière. Dat vernam persagentschap Belga uit verschillende bronnen. Hij kiest ervoor om opnieuw voltijds hoogleraar te worden, wat een voorwaarde is om mee te doen aan de rectorverkiezingen van de universiteit, waarvoor Torfs zich kandidaat stelt.

Opvolger blijft nog even een verrassing
De ex-politicus bevestigde hij op de persconferentie in de Senaat. Hij zal maandag zijn plaats als senator opgeven. "Het is tijd voor iets nieuws", deelde Torfs mee. Wie hem opvolgt als senator, is nog niet duidelijk. Eerst opvolger is Els Van Hoof, maar zij is eveneens schepen in Leuven. Daar geldt de afspraak dat schepenen geen andere politieke functies opnemen. Mogelijk wordt het Pieter Marechal, die de christendemocraten even inruilde voor een functie als woordvoerder bij Club Brugge.

Torfs' afscheid is geen grote verrassing. De bijna ex-politicus liet al eerder weten dat hij zich zou bezinnen over zijn politieke toekomst, en uitte al en plein public zijn ergernissen en frustraties over de politiek. Hij noemde bovendien de hervormingen in zijn partij al onvoldoende diep en verregaand.

De duimen gelegd In 2005 nam de professor al deel aan de verkiezingen, en moest toen finaal de duimen leggen tegen theoloog Marc Vervenne. De huidige rector Mark Waer liet alvast weten dat hij geen tweede termijn ambieert aan de KUleuven.

Torfs maakte in het verleden furore als praatgast in televisieprogramma's zoals 'De Laatste Show' en was een tijdje een vast jurylid in de populaire televisiequiz 'De Slimste Mens ter Wereld'. In 2010 maakte Torfs bekend op te komen bij de federale verkiezingen voor CD&V. Maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Torfs uitte al vaker kritiek op zijn eigen partij en liet al eerder weten dat hij zich zou bezinnen over zijn politieke carrière. CD&V-voorzitter Wouter Beke noemt de beslissing van Beke erg jammer. (Belga/EA)

Rik Torfs, de bekende kerkjurist van de KULeuven, maakt een einde aan zijn politieke carrière. Dat vernam persagentschap Belga uit verschillende bronnen. Hij kiest ervoor om opnieuw voltijds hoogleraar te worden, wat een voorwaarde is om mee te doen aan de rectorverkiezingen van de universiteit, waarvoor Torfs zich kandidaat stelt. Opvolger blijft nog even een verrassing De ex-politicus bevestigde hij op de persconferentie in de Senaat. Hij zal maandag zijn plaats als senator opgeven. "Het is tijd voor iets nieuws", deelde Torfs mee. Wie hem opvolgt als senator, is nog niet duidelijk. Eerst opvolger is Els Van Hoof, maar zij is eveneens schepen in Leuven. Daar geldt de afspraak dat schepenen geen andere politieke functies opnemen. Mogelijk wordt het Pieter Marechal, die de christendemocraten even inruilde voor een functie als woordvoerder bij Club Brugge. Torfs' afscheid is geen grote verrassing. De bijna ex-politicus liet al eerder weten dat hij zich zou bezinnen over zijn politieke toekomst, en uitte al en plein public zijn ergernissen en frustraties over de politiek. Hij noemde bovendien de hervormingen in zijn partij al onvoldoende diep en verregaand. De duimen gelegd In 2005 nam de professor al deel aan de verkiezingen, en moest toen finaal de duimen leggen tegen theoloog Marc Vervenne. De huidige rector Mark Waer liet alvast weten dat hij geen tweede termijn ambieert aan de KUleuven. Torfs maakte in het verleden furore als praatgast in televisieprogramma's zoals 'De Laatste Show' en was een tijdje een vast jurylid in de populaire televisiequiz 'De Slimste Mens ter Wereld'. In 2010 maakte Torfs bekend op te komen bij de federale verkiezingen voor CD&V. Maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Torfs uitte al vaker kritiek op zijn eigen partij en liet al eerder weten dat hij zich zou bezinnen over zijn politieke carrière. CD&V-voorzitter Wouter Beke noemt de beslissing van Beke erg jammer. (Belga/EA)