De hoogleraar kerkelijk recht, die een maand geleden aan de KU Leuven vrij nipt de rectorverkiezingen verloor en op 1 augustus zal worden opgevolgd door Luc Sels, stopte zoals bekend op 29 mei na 14 jaar als columnist van De Standaard.

"Ik zal in de columns voor Het Laatste Nieuws allerhande gebeurtenissen in de samenleving gaan analyseren en op die manier proberen bij te dragen tot het echte maatschappelijke debat vanuit een aantal elementen die ik vandaag de dag mis in onze samenleving, zoals barmhartigheid en het breder perspectief. Ik zal dat kunnen doen in volledige vrijheid, want als rector of als politicus moet je toch altijd een beetje opletten", aldus Torfs, die over het onderwerp van zijn eerste column overigens nog "aan het nadenken is".

De uittredende rector kwam ook kort terug op de reden waarom hij ontslag nam als columnist bij De Standaard. "Ik ben voorstander van transparantie, maar tegenstander van een schandpaalcultuur waarbij iedereen die ontslagen wordt ook publiek aan de schandpaal moet worden genageld. Onze wegen scheidden omdat de redactie en ik daarin van mening verschillen", aldus Torfs. Hij verwees hierbij, zoals in zijn laatste column in De Standaard, expliciet naar de wijze waarop deze krant de zaak rond het ontslag van dokter Stefaan Van Gool versloeg. Volgens de kerkjurist heeft deze artikelenreeks "ongetwijfeld meegespeeld" bij de rectorverkiezingen. Dat dergelijke artikelen "over dossiers uit de oude doos" net voor de rectorverkiezingen plots in de media opdoken, blijft Torfs overigens "een vreemde zaak vinden".

De zaak-Van Gool in De Standaard was echter zeker niet de enige reden waarom hij de verkiezingen verloor. "We hebben de zaken wat te naïef aangepakt. De tegenpartij was bovendien goed voorbereid en goed aanwezig op sociale media", aldus Torfs.

De hoogleraar kerkelijk recht, die een maand geleden aan de KU Leuven vrij nipt de rectorverkiezingen verloor en op 1 augustus zal worden opgevolgd door Luc Sels, stopte zoals bekend op 29 mei na 14 jaar als columnist van De Standaard."Ik zal in de columns voor Het Laatste Nieuws allerhande gebeurtenissen in de samenleving gaan analyseren en op die manier proberen bij te dragen tot het echte maatschappelijke debat vanuit een aantal elementen die ik vandaag de dag mis in onze samenleving, zoals barmhartigheid en het breder perspectief. Ik zal dat kunnen doen in volledige vrijheid, want als rector of als politicus moet je toch altijd een beetje opletten", aldus Torfs, die over het onderwerp van zijn eerste column overigens nog "aan het nadenken is". De uittredende rector kwam ook kort terug op de reden waarom hij ontslag nam als columnist bij De Standaard. "Ik ben voorstander van transparantie, maar tegenstander van een schandpaalcultuur waarbij iedereen die ontslagen wordt ook publiek aan de schandpaal moet worden genageld. Onze wegen scheidden omdat de redactie en ik daarin van mening verschillen", aldus Torfs. Hij verwees hierbij, zoals in zijn laatste column in De Standaard, expliciet naar de wijze waarop deze krant de zaak rond het ontslag van dokter Stefaan Van Gool versloeg. Volgens de kerkjurist heeft deze artikelenreeks "ongetwijfeld meegespeeld" bij de rectorverkiezingen. Dat dergelijke artikelen "over dossiers uit de oude doos" net voor de rectorverkiezingen plots in de media opdoken, blijft Torfs overigens "een vreemde zaak vinden". De zaak-Van Gool in De Standaard was echter zeker niet de enige reden waarom hij de verkiezingen verloor. "We hebben de zaken wat te naïef aangepakt. De tegenpartij was bovendien goed voorbereid en goed aanwezig op sociale media", aldus Torfs.