Rik Torfs neemt ontslag als senator. De 56-jarige kerkjurist was al een tijdje mediafiguur voor hij in 2010 met 143.603 stemmen een zitje voor CD&V in de Senaat bemachtigde, waarmee hij op plaats 7 van de Vlaamse en plaats 9 van de nationale pop-poll belandde.

Rector

Torfs doceert sinds 1988 aan de bijzondere Faculteit Kerkelijk Recht van de KU Leuven. Sinds 1994 is hij, op een onderbreking tussen 2003 en 2009 na, voorzitter van die faculteit. In 2005 deed hij een gooi naar het rectorschap, maar moest hij met 20 stemmen verschil de duimen leggen wegens onvoldoende steun bij de studenten.

Cassante standpunten

Rik Torfs raakte bekend met zijn kritische standpunten over het instituut kerk, onder meer met een pleidooi voor priesterwijdingen voor vrouwen (1994) of uitspraken over heiligverklaringen en aflaten (2005). De directe stijl en de humor waarmee hij zijn cassante en soms onconventionele standpunten vertolkte, maakte hem meteen een veelgevraagde gast in debat- en praatprogramma's. Hij kreeg ook een eigen programma 'Nooitgedacht' waarin hij drie seizoenen lang diepte-interviews kon afnemen. Daarnaast nam hij ook deel aan lichtvoetige programma's zoals 'De Slimste Mens'.

Nieuwe politieke beweging

In 2009 lanceerde hij het idee om een nieuwe politieke beweging uit de grond te stampen, maar na een half jaar staakte hij zijn plannen om een politieke partij te creëren. Bij de vervroegde verkiezingen van 2010 koos hij dan voor CD&V, waarvoor hij met een erg hoog aantal voorkeurstemmen in de Senaat belandde.

Na de verkiezingen kreeg hij samen met Inge Vervotte de taak om het partijprogramma te vernieuwen als antwoord op het slechte verkiezingsresultaat van de partij. Hun stelling, dat de partij het niet moet hebben van krasse standpunten en compromissen - het 'enerzijds-anderzijds'-verhaal - kreeg sterke tegenwind bij een deel van de CD&V.

Ongezouten mening

Torfs bleef echter ongezouten zijn mening over het gebrek aan vernieuwing bij de CD&V verkondigen, wat hem steeds meer in aanvaring bracht met de partijtop en collega-senator en partijvoorzitter Wouter Beke.

Enkele maanden geleden kondigde hij aan dat hij zich ernstig zou bezinnen over zijn politieke toekomst. Een exit sloot hij toen niet uit. De rectorverkiezingen aan de KU Leuven boden hem een uitgelezen kans. (Belga/EE)

Rik Torfs neemt ontslag als senator. De 56-jarige kerkjurist was al een tijdje mediafiguur voor hij in 2010 met 143.603 stemmen een zitje voor CD&V in de Senaat bemachtigde, waarmee hij op plaats 7 van de Vlaamse en plaats 9 van de nationale pop-poll belandde. Rector Torfs doceert sinds 1988 aan de bijzondere Faculteit Kerkelijk Recht van de KU Leuven. Sinds 1994 is hij, op een onderbreking tussen 2003 en 2009 na, voorzitter van die faculteit. In 2005 deed hij een gooi naar het rectorschap, maar moest hij met 20 stemmen verschil de duimen leggen wegens onvoldoende steun bij de studenten. Cassante standpunten Rik Torfs raakte bekend met zijn kritische standpunten over het instituut kerk, onder meer met een pleidooi voor priesterwijdingen voor vrouwen (1994) of uitspraken over heiligverklaringen en aflaten (2005). De directe stijl en de humor waarmee hij zijn cassante en soms onconventionele standpunten vertolkte, maakte hem meteen een veelgevraagde gast in debat- en praatprogramma's. Hij kreeg ook een eigen programma 'Nooitgedacht' waarin hij drie seizoenen lang diepte-interviews kon afnemen. Daarnaast nam hij ook deel aan lichtvoetige programma's zoals 'De Slimste Mens'. Nieuwe politieke beweging In 2009 lanceerde hij het idee om een nieuwe politieke beweging uit de grond te stampen, maar na een half jaar staakte hij zijn plannen om een politieke partij te creëren. Bij de vervroegde verkiezingen van 2010 koos hij dan voor CD&V, waarvoor hij met een erg hoog aantal voorkeurstemmen in de Senaat belandde. Na de verkiezingen kreeg hij samen met Inge Vervotte de taak om het partijprogramma te vernieuwen als antwoord op het slechte verkiezingsresultaat van de partij. Hun stelling, dat de partij het niet moet hebben van krasse standpunten en compromissen - het 'enerzijds-anderzijds'-verhaal - kreeg sterke tegenwind bij een deel van de CD&V. Ongezouten mening Torfs bleef echter ongezouten zijn mening over het gebrek aan vernieuwing bij de CD&V verkondigen, wat hem steeds meer in aanvaring bracht met de partijtop en collega-senator en partijvoorzitter Wouter Beke. Enkele maanden geleden kondigde hij aan dat hij zich ernstig zou bezinnen over zijn politieke toekomst. Een exit sloot hij toen niet uit. De rectorverkiezingen aan de KU Leuven boden hem een uitgelezen kans. (Belga/EE)