Dat blijkt uit een reportage van reportagemagazine Koppen, zo meldt de VRT. In twee van de dertig onderzochte scholen konden de rijke ouders de wachtrij ontlopen.

Reportagemakers van Koppen hebben undercover een dertigtal basisscholen twee keer opgebeld met de vraag of het mogelijk was om een kind van zes jaar te laten inschrijven. De ene keer stelde een reportagemaker zich voor als een alleenstaande moeder, de andere keer deden ze zich voor als een rijk koppel dat vanuit Dubai naar Vlaanderen terugkeert.

Het fictieve 6-jarige kind van een alleenstaande moeder belandde volgens de reportagemakers altijd onderaan de wachtlijst. Maar het rijke koppel kreeg in enkele gevallen wél te horen dat er iets geregeld kon worden. Hun fictieve kind kon worden ingeschreven in twee - eerder elitaire - scholen: een in Brussel en een in Antwerpen. In de Antwerpse school stonden er nochtans tachtig kinderen op de wachtlijst.

'Pas na 10 oktober kunnen scholen zelf kiezen'

Ludo Veny, de voorzitter van de Commissie inzake Leerlingenrechten, betreurt de praktijken die de betrokken schooldirecteurs hanteren. "Ze moeten eerst hun wachtlijst afbellen. Die blijft geldig tot 10 oktober. Bij elke plaats die vrijkomt moeten ze eerst de wachtlijst afgaan. Pas na 10 oktober moeten ze die niet meer respecteren en kunnen ze de kinderen aanvaarden die ze zelf willen", verklaart hij aan de openbare omroep.

In principe kunnen scholen die de regels niet naleven gesanctioneerd worden, maar in de praktijk werden er nog nooit werkingsmiddelen van een school ingetrokken, aldus de VRT.

Dat blijkt uit een reportage van reportagemagazine Koppen, zo meldt de VRT. In twee van de dertig onderzochte scholen konden de rijke ouders de wachtrij ontlopen.Reportagemakers van Koppen hebben undercover een dertigtal basisscholen twee keer opgebeld met de vraag of het mogelijk was om een kind van zes jaar te laten inschrijven. De ene keer stelde een reportagemaker zich voor als een alleenstaande moeder, de andere keer deden ze zich voor als een rijk koppel dat vanuit Dubai naar Vlaanderen terugkeert.Het fictieve 6-jarige kind van een alleenstaande moeder belandde volgens de reportagemakers altijd onderaan de wachtlijst. Maar het rijke koppel kreeg in enkele gevallen wél te horen dat er iets geregeld kon worden. Hun fictieve kind kon worden ingeschreven in twee - eerder elitaire - scholen: een in Brussel en een in Antwerpen. In de Antwerpse school stonden er nochtans tachtig kinderen op de wachtlijst.'Pas na 10 oktober kunnen scholen zelf kiezen'Ludo Veny, de voorzitter van de Commissie inzake Leerlingenrechten, betreurt de praktijken die de betrokken schooldirecteurs hanteren. "Ze moeten eerst hun wachtlijst afbellen. Die blijft geldig tot 10 oktober. Bij elke plaats die vrijkomt moeten ze eerst de wachtlijst afgaan. Pas na 10 oktober moeten ze die niet meer respecteren en kunnen ze de kinderen aanvaarden die ze zelf willen", verklaart hij aan de openbare omroep.In principe kunnen scholen die de regels niet naleven gesanctioneerd worden, maar in de praktijk werden er nog nooit werkingsmiddelen van een school ingetrokken, aldus de VRT.