‘Rijke gemeente mag meer afval op straat zetten’

Joke Schauvliege, minister van Omgeving © BELGA

Tegen 2022 mag de Vlaming gemiddeld 16 kilogram per jaar minder restafval weggooien dan nu. Dat is de norm die Vlaams minister van Milieu, Joke Schauvliege, wil opleggen. Maar die norm zal afhangen van waar u woont. Zo mogen rijkere gemeenten een pak meer afval op straat zetten.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

“De ambitie is om het gemiddelde van 157 kilogram restafval per inwoner tegen 2022 te verlagen tot 141 kilogram. Maar om de doelstelling te halen, is maatwerk het uitgangspunt. Gemeenten verschillen immers sterk”, aldus de minister. Zo ligt de doelstelling bij rijke, residentiële gemeenten zoals Sint-Martens-Latem, tegen 2022 op 158 kilogram per inwoner, terwijl een gemeente in de periferie, zoals Haacht, maar 116 kilogram mag hebben.

Kustgemeenten op kop

“Voor de ene gemeente is een lichtere vuilniszak makkelijker haalbaar dan voor een andere. Veel hangt af van het profiel”, merkt Christof Delatter op, afvalexpert bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). “Wie meer gegoed is, consumeert meer en gooit dus meer weg. Ouderen ook, want die raken minder makkelijk in het containerpark.”

De koplopers zijn de kustgemeenten. Die krijgen 258 kilogram per inwoner als streefdoel, maar hebben veel tweedeverblijvers die geen officieel inwoner zijn. Om de afvalberg daar te drukken, komt er dit jaar nog een specifiek kustprogramma.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content