Reynders wil meer transparantie over buitenlandse financiering moskeeën en koranscholen

Didier Reynders © Belga

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wil dat verschillende landen zorgen voor meer transparantie over de buitenlandse financiering van moskeeën, koranschooltjes en islamitische culturele centra in ons land. Die verhoogde transparantie zou moeten helpen in de strijd tegen de radicalisering, zei Reynders vrijdag op een informele bijeenkomst van de Europese buitenlandministers in de Estse hoofdstad Tallinn.

Reynders wil dat er een kader uitgewerkt wordt waarbinnen buitenlandse financiering mogelijk is. Dat kader zou controle op die financiering mogelijk maken en voorzien in maatregelen om de financiering te stoppen als de afspraken niet nageleefd worden.

Niet alleen in Saoedi-Arabië of Qatar moet er meer transparantie komen, meent de MR-vicepremier. De grootste herkomstlanden van de islamitische gemeenschap in ons land zijn Marokko en Turkije. ‘We moeten ook contact opnemen met Marokko en Turkije om te zien wat de invloeden zijn.’

Buitenlandse Zaken zal op vraag van Reynders een missie naar Saoedi-Arabië organiseren om daar over de kwestie te praten. Reynders heeft bij zijn Europese collega’s ook gepleit voor Europese imamopleidingen.

Partner Content