Didier Reynders (MR) lanceert een nieuwe deadline voor de regeringsformatie: de tweede dinsdag van oktober. Dat is de dag waarop de premier in normale omstandigheden de regeringsverklaring voorleest. Als er dan nog niets uit de bus is gekomen, ziet Reynders twee oplossingen: nieuwe verkiezingen of een noodregering. Dat laatste geniet zijn voorkeur. Een noodregering zou volgens hem zelfs kunnen aanblijven tot 2014.

"Natuurlijk verkies ik een echte regering," zegt Reynders woensdag in De Standaard en Het Nieuwsblad. "Maar de onderhandelingen zijn een mislukking. Di Rupo is meer een informateur dan een formateur."

De taak van zo'n noodregering is volgens Reynders het hervormen van het pensioenplan. "De huidige regering beschikt over een meerderheid, en we hebben eerder al bewezen dat we beslissingen kunnen nemen. Er zijn troepen naar Libië gestuurd en we keurden het interprofessioneel akkoord en een begroting goed."

Vraag is wat Reynders gaat doen als zijn deadline verstrijkt. Hij was niet de winnaar van de verkiezingen en heeft bijgevolg niet veel slagkracht. Maar volgens Reynders zal iedereen nieuwe verkiezingen willen als we in oktober nog steeds geen akkoord hebben. (NC)

Didier Reynders (MR) lanceert een nieuwe deadline voor de regeringsformatie: de tweede dinsdag van oktober. Dat is de dag waarop de premier in normale omstandigheden de regeringsverklaring voorleest. Als er dan nog niets uit de bus is gekomen, ziet Reynders twee oplossingen: nieuwe verkiezingen of een noodregering. Dat laatste geniet zijn voorkeur. Een noodregering zou volgens hem zelfs kunnen aanblijven tot 2014. "Natuurlijk verkies ik een echte regering," zegt Reynders woensdag in De Standaard en Het Nieuwsblad. "Maar de onderhandelingen zijn een mislukking. Di Rupo is meer een informateur dan een formateur." De taak van zo'n noodregering is volgens Reynders het hervormen van het pensioenplan. "De huidige regering beschikt over een meerderheid, en we hebben eerder al bewezen dat we beslissingen kunnen nemen. Er zijn troepen naar Libië gestuurd en we keurden het interprofessioneel akkoord en een begroting goed." Vraag is wat Reynders gaat doen als zijn deadline verstrijkt. Hij was niet de winnaar van de verkiezingen en heeft bijgevolg niet veel slagkracht. Maar volgens Reynders zal iedereen nieuwe verkiezingen willen als we in oktober nog steeds geen akkoord hebben. (NC)