Minister van Financiën Didier Reynders (MR) wil een nieuwe wegentaks invoeren om in 2015 een begrotingsevenwicht te realiseren. Dat zei hij in een interview op het Franstalige Canal Z.

Om de begroting in evenwicht te krijgen, moet de federale regering op zoek naar nieuwe inkomsten. Daarom wil Reynders een aantal diensten, zoals het gebruik van de wegen, betalend maken.

"Er is enorm veel doorgaand verkeer op de Belgische wegen. Wie in het buitenland op reis gaat, moet vaak betalen op de autowegen. Bij ons is dat niet het geval. Wij hebben een systeem van péage nodig zoals in het buitenland", aldus de liberale vicepremier.

Die taks zou ook gelden voor Belgen, al zei Reynders wel dat die minder zullen moeten betalen dan de buitenlanders die van onze wegen gebruik maken.

Nieuwe inkomsten
Naast het invoeren van péage wil Reynders ook nog nieuwe inkomsten halen uit verhoogde belastingen op financiële transacties of op goederen en diensten die CO2 of broeikasgas genereren.

Alleen de belasting op het werk zal zeker niet stijgen. Volgens Reynders bestaat er hierover een consensus onder de federale meerderheidspartijen.

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) wil een nieuwe wegentaks invoeren om in 2015 een begrotingsevenwicht te realiseren. Dat zei hij in een interview op het Franstalige Canal Z. Om de begroting in evenwicht te krijgen, moet de federale regering op zoek naar nieuwe inkomsten. Daarom wil Reynders een aantal diensten, zoals het gebruik van de wegen, betalend maken. "Er is enorm veel doorgaand verkeer op de Belgische wegen. Wie in het buitenland op reis gaat, moet vaak betalen op de autowegen. Bij ons is dat niet het geval. Wij hebben een systeem van péage nodig zoals in het buitenland", aldus de liberale vicepremier. Die taks zou ook gelden voor Belgen, al zei Reynders wel dat die minder zullen moeten betalen dan de buitenlanders die van onze wegen gebruik maken. Nieuwe inkomsten Naast het invoeren van péage wil Reynders ook nog nieuwe inkomsten halen uit verhoogde belastingen op financiële transacties of op goederen en diensten die CO2 of broeikasgas genereren. Alleen de belasting op het werk zal zeker niet stijgen. Volgens Reynders bestaat er hierover een consensus onder de federale meerderheidspartijen.