"Geruststellend". Zo luidt de balans die minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in Tunesië opmaakte na zijn gesprek met premier Hamadi Jebali. De islamist die na de verkiezingen van oktober aan de macht kwam, verzekerde de Belgische minister dat de nieuwe grondwet gelijkheidsbeginselen zal bevatten. Reynders roept wel op tot "waakzaamheid".

Reynders: 'Duidelijk engagement over gelijkheid van man en vrouw'

"Er is een duidelijk een engagement van de regering om de gelijkheid van man en vrouw in het verkiezingsproces in te schrijven in de grondwet", meldde Reynders na zijn gesprek met Jebali in de hoofdstad Tunis. "Dat is geruststellend, maar men moet waakzaam blijven", oordeelde de minister, die in 2004 door het regime van dictator Zine El Abidine Ben Ali het ereconsulaat van Tunesië aangeboden kreeg.

Salafisme

Reynders hamerde op het belang van het respect voor de minderheden en de gelijkheid van man en vrouw in Tunesië. Ten tijde van het regime van de gevallen Ben Ali was Tunesië op dit domein progressief te noemen, maar de laatste maanden is de salafistische activiteit in het land aan het toenemen. Het salafisme is een fundamentalistische stroming in de islam. In Tunesië stelt die minderheid zich erg agressief op.

Sociaaleconomische verzuchtingen

"Men zal naar de feiten moeten kijken", zei Reynders, die ook een onderhoud had met vertegenwoordigers van de civiele samenleving. De minister wees erop dat de volksopstand niet enkel gedreven werd door eisen op het vlak van mensenrechten, maar ook door sociaaleconomische verzuchtingen, onder meer inzake werkgelegenheid.

Belgisch toerisme in Tunesië hield redelijk stand

De volksopstand die begin vorig jaar in Tunesië losbarstte, vormde het startschot van de Arabische Lente. In oktober vonden in het land voor het eerst vrije verkiezingen plaats. In dat gewoel hield het Belgische toerisme redelijk stand. Vorig jaar trok 17 procent minder Belgen naar Tunesië, terwijl de algemene terugval in de toeristische sector 40 procent bedroeg. (Belga/SD)

"Geruststellend". Zo luidt de balans die minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in Tunesië opmaakte na zijn gesprek met premier Hamadi Jebali. De islamist die na de verkiezingen van oktober aan de macht kwam, verzekerde de Belgische minister dat de nieuwe grondwet gelijkheidsbeginselen zal bevatten. Reynders roept wel op tot "waakzaamheid".Reynders: 'Duidelijk engagement over gelijkheid van man en vrouw'"Er is een duidelijk een engagement van de regering om de gelijkheid van man en vrouw in het verkiezingsproces in te schrijven in de grondwet", meldde Reynders na zijn gesprek met Jebali in de hoofdstad Tunis. "Dat is geruststellend, maar men moet waakzaam blijven", oordeelde de minister, die in 2004 door het regime van dictator Zine El Abidine Ben Ali het ereconsulaat van Tunesië aangeboden kreeg.SalafismeReynders hamerde op het belang van het respect voor de minderheden en de gelijkheid van man en vrouw in Tunesië. Ten tijde van het regime van de gevallen Ben Ali was Tunesië op dit domein progressief te noemen, maar de laatste maanden is de salafistische activiteit in het land aan het toenemen. Het salafisme is een fundamentalistische stroming in de islam. In Tunesië stelt die minderheid zich erg agressief op.Sociaaleconomische verzuchtingen"Men zal naar de feiten moeten kijken", zei Reynders, die ook een onderhoud had met vertegenwoordigers van de civiele samenleving. De minister wees erop dat de volksopstand niet enkel gedreven werd door eisen op het vlak van mensenrechten, maar ook door sociaaleconomische verzuchtingen, onder meer inzake werkgelegenheid. Belgisch toerisme in Tunesië hield redelijk standDe volksopstand die begin vorig jaar in Tunesië losbarstte, vormde het startschot van de Arabische Lente. In oktober vonden in het land voor het eerst vrije verkiezingen plaats. In dat gewoel hield het Belgische toerisme redelijk stand. Vorig jaar trok 17 procent minder Belgen naar Tunesië, terwijl de algemene terugval in de toeristische sector 40 procent bedroeg. (Belga/SD)