Reynders reageert zo op de stelling van Vlaams-minister president Geert Bourgeois dat de Belgische federale overheid geen lid meer zou mogen zijn van de OIF.

Het klopt dat alle dossiers die rechtstreeks met taal- en cultuurkwesties te maken hebben onder de Federatie Wallonië-Brussel vallen, maar er worden (in de OIF, red.) ook zaken besproken die buiten dat strikte kader vallen, zegt Reynders. Net zoals Zwitserland en Canada verdedigt België zo vaak het kan al zijn nationale talen.

Op een top van de Francophonie wordt trouwens meer dan alleen maar over talen gesproken, zegt Reynders. Het gaat er ook over zaken als ontwikkelingssamenwerking en defensie, twee bevoegdheden van het federale niveau.

"Het is hoe dan ook niet aan de Vlaamse regering om te beslissen of de federale regering zich uit deze organisatie moet terugtrekken, maar aan de federale regering zelf", zegt Reynders. "De Franstaligen in de regering, in dit geval de MR, hebben niet de intentie zo'n beslissing te nemen. Ik ben overigens helemaal niet zeker dat de Vlaamse ministers de intentie hebben dat wel te doen."

(Belga)

Reynders reageert zo op de stelling van Vlaams-minister president Geert Bourgeois dat de Belgische federale overheid geen lid meer zou mogen zijn van de OIF.Het klopt dat alle dossiers die rechtstreeks met taal- en cultuurkwesties te maken hebben onder de Federatie Wallonië-Brussel vallen, maar er worden (in de OIF, red.) ook zaken besproken die buiten dat strikte kader vallen, zegt Reynders. Net zoals Zwitserland en Canada verdedigt België zo vaak het kan al zijn nationale talen. Op een top van de Francophonie wordt trouwens meer dan alleen maar over talen gesproken, zegt Reynders. Het gaat er ook over zaken als ontwikkelingssamenwerking en defensie, twee bevoegdheden van het federale niveau. "Het is hoe dan ook niet aan de Vlaamse regering om te beslissen of de federale regering zich uit deze organisatie moet terugtrekken, maar aan de federale regering zelf", zegt Reynders. "De Franstaligen in de regering, in dit geval de MR, hebben niet de intentie zo'n beslissing te nemen. Ik ben overigens helemaal niet zeker dat de Vlaamse ministers de intentie hebben dat wel te doen." (Belga)