Twee reuzenpanda's worden vanaf de lente van 2014 opgevangen in het dierenpark Pairi Daiza in Brugelette. Dat heeft de Chinese premier Li Keqiang bevestigd aan de Belgische premier Elio Di Rupo (PS), die op bezoek is in China.

Eerder raakte bekend dat China van plan was twee reuzenpanda's uit te lenen aan Pairi Daiza. De Antwerpse Zoo, die tien jaar geleden al eens naast de komst van Chinese panda's greep, reageerde "verontwaardigd en teleurgesteld".

'Eer voor België'

De kwestie kreeg ook een politiek communautair tintje. N-VA-Kamerlid Zuhal Demir beschuldigde Di Rupo er namelijk van om via diplomatieke contacten het dierenpark in de buurt van zijn thuisstad Bergen te bevoordelen, ten nadele van de Antwerpse Zoo. Zij kondigde aan dat ze de premier over de kwestie zou interpelleren.

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) liet verstaan dat hij een uitleg van Di Rupo verwachtte. In een onderling gesprek heeft de Chinese premier Li Keqiang aan Di Rupo bevestigd dat de twee reuzenpanda's aan Pairi Daiza zullen worden uitgeleend. Di Rupo sprak achteraf van "een eer voor België".

20ste verjaardag

Pairi Daiza zegt dat de overeenkomst met de Chinese autoriteiten is ondertekend. De twee panda's die worden uitgeleend zijn vier jaar. Het gaat om een mannetje Xinhui (wat "schitterende ster" betekent) en een wijfje Haohao (wat "lief" betekent). Opmerkelijk is dat de dieren niet voor de gebruikelijke 10 jaar maar voor 15 jaar zullen worden uitgeleend. Volgens Pairi Daiza worden de dieren in de lente van 2014 verwacht. Dan viert het dierenpark ook zijn 20ste verjaardag. Pairi Daiza organiseert later een persconferentie. (Belga/AVE)

Twee reuzenpanda's worden vanaf de lente van 2014 opgevangen in het dierenpark Pairi Daiza in Brugelette. Dat heeft de Chinese premier Li Keqiang bevestigd aan de Belgische premier Elio Di Rupo (PS), die op bezoek is in China. Eerder raakte bekend dat China van plan was twee reuzenpanda's uit te lenen aan Pairi Daiza. De Antwerpse Zoo, die tien jaar geleden al eens naast de komst van Chinese panda's greep, reageerde "verontwaardigd en teleurgesteld". De kwestie kreeg ook een politiek communautair tintje. N-VA-Kamerlid Zuhal Demir beschuldigde Di Rupo er namelijk van om via diplomatieke contacten het dierenpark in de buurt van zijn thuisstad Bergen te bevoordelen, ten nadele van de Antwerpse Zoo. Zij kondigde aan dat ze de premier over de kwestie zou interpelleren. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) liet verstaan dat hij een uitleg van Di Rupo verwachtte. In een onderling gesprek heeft de Chinese premier Li Keqiang aan Di Rupo bevestigd dat de twee reuzenpanda's aan Pairi Daiza zullen worden uitgeleend. Di Rupo sprak achteraf van "een eer voor België". Pairi Daiza zegt dat de overeenkomst met de Chinese autoriteiten is ondertekend. De twee panda's die worden uitgeleend zijn vier jaar. Het gaat om een mannetje Xinhui (wat "schitterende ster" betekent) en een wijfje Haohao (wat "lief" betekent). Opmerkelijk is dat de dieren niet voor de gebruikelijke 10 jaar maar voor 15 jaar zullen worden uitgeleend. Volgens Pairi Daiza worden de dieren in de lente van 2014 verwacht. Dan viert het dierenpark ook zijn 20ste verjaardag. Pairi Daiza organiseert later een persconferentie. (Belga/AVE)