De maatregelen die bij het begrotingsoverleg werden overeengekomen om de concurrentiekracht van de bedrijven te vergroten zullen de begroting 1,6 miljard euro kosten, zonder dat de economie opleeft. Dat concludeert de partij PVDA uit een eigen studie.

De partij becijferde dat de bevriezing van de lonen, de herziening van de index en de verlaging van de patronale bijdragen zullen leiden tot 1,602 miljard euro minder inkomsten voor de schatkist.

PVDA ziet in de maatregelen ook een transfer van de werkende bevolking naar de ondernemingen. Die strijken volgens de studie 1,811 miljard euro extra op, terwijl de werknemers in de privésector 747 miljoen euro inleveren.

"Deze cijfers tonen duidelijk aan wie de slachtoffers zijn van de plannen van de regering: de loontrekkenden en de uitkeringsgerechtigden", stelt voorzitter Peter Mertens in een mededeling. "We moeten echt andere sporen gaan volgen om de lonen te beschermen. Als er iets is dat de komende jaren moet worden bevroren, zijn het wel de dividenden van de grote aandeelhouders."

Begrotingsopmaak 2014 in gevaar

Mertens voorziet grote problemen voor de begrotingsopmaak volgend jaar. "Nu al wordt voorspeld dat we voor de begroting van 2014 bijkomend 4,7 miljard euro zullen moeten besparen. Met de 'competitiviteitsmaatregelen' van deze regering wordt het gat nog groter en komt er nog 1,6 miljard bij", zegt hij. (Belga/INM)

De maatregelen die bij het begrotingsoverleg werden overeengekomen om de concurrentiekracht van de bedrijven te vergroten zullen de begroting 1,6 miljard euro kosten, zonder dat de economie opleeft. Dat concludeert de partij PVDA uit een eigen studie. De partij becijferde dat de bevriezing van de lonen, de herziening van de index en de verlaging van de patronale bijdragen zullen leiden tot 1,602 miljard euro minder inkomsten voor de schatkist. PVDA ziet in de maatregelen ook een transfer van de werkende bevolking naar de ondernemingen. Die strijken volgens de studie 1,811 miljard euro extra op, terwijl de werknemers in de privésector 747 miljoen euro inleveren. "Deze cijfers tonen duidelijk aan wie de slachtoffers zijn van de plannen van de regering: de loontrekkenden en de uitkeringsgerechtigden", stelt voorzitter Peter Mertens in een mededeling. "We moeten echt andere sporen gaan volgen om de lonen te beschermen. Als er iets is dat de komende jaren moet worden bevroren, zijn het wel de dividenden van de grote aandeelhouders." Begrotingsopmaak 2014 in gevaar Mertens voorziet grote problemen voor de begrotingsopmaak volgend jaar. "Nu al wordt voorspeld dat we voor de begroting van 2014 bijkomend 4,7 miljard euro zullen moeten besparen. Met de 'competitiviteitsmaatregelen' van deze regering wordt het gat nog groter en komt er nog 1,6 miljard bij", zegt hij. (Belga/INM)