Woedende taxichauffeurs hebben vrijdag verhinderd dat Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels de eerste Brusselse taxi in nieuwe kleuren heeft kunnen voorstellen.

Grouwels (CD&V) wilde het eerste exemplaar onthullen aan het Brusselse Centraal Station, maar werd aan de taxistandplaats omsingeld door opgewonden taxichauffeurs. Met hun taxi's blokkeerden ze ook de omgeving van het centraal station.

Oorzaak van de onvrede is het nieuwe uitzicht van de taxi's: zwart met een band van mangogeel in dambordmotief. De taxichauffeurs vrezen dat ze zullen moeten opdraaien voor de kosten van de facelift.

Grouwels werd verbaal aangepakt. De minister wees er echter op dat de nieuwe kleuren een onderdeel zijn het sectorakkoord ze tijdens de zomer heeft afgesloten met de vertegenwoordigers van de taxisector.

Toen het dan toch lukte om de nieuwe taxi te onthullen, werd het voertuig bekogeld met eieren. De politie moest de gemoederen bedaren.

Nieuwe kleuren vanaf 1 januari

Grouwels blijft er intussen bij dat de nieuwe taxikleuren vanaf 1 januari 2011 zullen ingevoerd worden, al is er een overgangsperiode van zes maanden. De minister wijst erop dat de 'nieuwe visuele identiteit' tot stand is gekomen na lang en breed overleg met de taxisector.

In het sectorakkoord voor de taxi's werd overeengekomen om de zichtbaarheid van de taxi's in het stadsbeeld te verhogen en hen een aantrekkelijke look te geven. De vertegenwoordigers van de sector deden het voorstel om de voertuigen te voorzien met een band in dambordmotief', zo meldt Grouwels in een mededeling.

De Brusselse regering heeft de nieuwe kleuren op 28 oktober goedgekeurd. Uit wetenschappelijke studies is volgens Grouwels gebleken dat geel de meest zichtbare kleur is. De gele kleur is verwerkt in de taxivoertuigen van bijna alle andere grote steden wereldwijd, zo stelt ze vast.

Woedende taxichauffeurs hebben vrijdag verhinderd dat Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels de eerste Brusselse taxi in nieuwe kleuren heeft kunnen voorstellen.Grouwels (CD&V) wilde het eerste exemplaar onthullen aan het Brusselse Centraal Station, maar werd aan de taxistandplaats omsingeld door opgewonden taxichauffeurs. Met hun taxi's blokkeerden ze ook de omgeving van het centraal station. Oorzaak van de onvrede is het nieuwe uitzicht van de taxi's: zwart met een band van mangogeel in dambordmotief. De taxichauffeurs vrezen dat ze zullen moeten opdraaien voor de kosten van de facelift. Grouwels werd verbaal aangepakt. De minister wees er echter op dat de nieuwe kleuren een onderdeel zijn het sectorakkoord ze tijdens de zomer heeft afgesloten met de vertegenwoordigers van de taxisector.Toen het dan toch lukte om de nieuwe taxi te onthullen, werd het voertuig bekogeld met eieren. De politie moest de gemoederen bedaren. Nieuwe kleuren vanaf 1 januariGrouwels blijft er intussen bij dat de nieuwe taxikleuren vanaf 1 januari 2011 zullen ingevoerd worden, al is er een overgangsperiode van zes maanden. De minister wijst erop dat de 'nieuwe visuele identiteit' tot stand is gekomen na lang en breed overleg met de taxisector. In het sectorakkoord voor de taxi's werd overeengekomen om de zichtbaarheid van de taxi's in het stadsbeeld te verhogen en hen een aantrekkelijke look te geven. De vertegenwoordigers van de sector deden het voorstel om de voertuigen te voorzien met een band in dambordmotief', zo meldt Grouwels in een mededeling. De Brusselse regering heeft de nieuwe kleuren op 28 oktober goedgekeurd. Uit wetenschappelijke studies is volgens Grouwels gebleken dat geel de meest zichtbare kleur is. De gele kleur is verwerkt in de taxivoertuigen van bijna alle andere grote steden wereldwijd, zo stelt ze vast.