Ecolo wil dat preformateur Elio Di Rupo zowel haar als Groen! uitnodigt voor de eerste gesprekken over de regeringsvorming. Dat standpunt heeft het partijbestuur maandagavond ingenomen.

De Franstalige groenen staan onder druk van de PS om mee in een nieuwe regering te stappen. Zoniet zouden de Franstalige socialisten ermee dreigen Ecolo in de regeringen van het Waals gewest en de Franse gemeenschap te ruilen voor de MR.

Ecolo wil echter de band niet verbreken met de Vlaamse geestesgenoten van Groen!, met wie ze een gezamenlijke fractie in de Kamer vormt. Ecolo wil dan ook het liefst Groen! in de regering als ze zelf beslist deel te gaan uitmaken van de nieuwe coalitie.

Dat standpunt werd maandagavond bevestigd tijdens een vergadering van het partijbestuur bij de Franstalige groenen.

'Ecolo én Groen! uitnodigen'

Volgens Ecolo ligt de bal in het kamp van de preformateur. 'We
vragen hem om zowel Groen! als Ecolo uit te nodigen op de eerste
gesprekken. We wachten op zijn antwoord en zullen op basis daarvan onze houding bepalen', zo luidde het maandagavond na afloop van de vergadering.

Volgens Ecolo zou het een negatief signaal zijn mocht de ene groene partij worden uigenodigd en de andere niet. 'Het zou geen steek houden om beide partijen te scheiden terwijl de toekomst van het land op het spel staat', zo luidde het.

Deelname van Ecolo aan de onderhandelingen hangt af van de aanwezigheid van Groen!, of het nu gaat over de toekomstige meerderheid dan wel over een staatshervorming die een tweederdemeerderheid behoeft, aldus Ecolo.

De partij sluit niet uit dat ze een staatshervorming van buiten de meerderheid steunt.

Ecolo wil dat preformateur Elio Di Rupo zowel haar als Groen! uitnodigt voor de eerste gesprekken over de regeringsvorming. Dat standpunt heeft het partijbestuur maandagavond ingenomen.De Franstalige groenen staan onder druk van de PS om mee in een nieuwe regering te stappen. Zoniet zouden de Franstalige socialisten ermee dreigen Ecolo in de regeringen van het Waals gewest en de Franse gemeenschap te ruilen voor de MR.Ecolo wil echter de band niet verbreken met de Vlaamse geestesgenoten van Groen!, met wie ze een gezamenlijke fractie in de Kamer vormt. Ecolo wil dan ook het liefst Groen! in de regering als ze zelf beslist deel te gaan uitmaken van de nieuwe coalitie. Dat standpunt werd maandagavond bevestigd tijdens een vergadering van het partijbestuur bij de Franstalige groenen.'Ecolo én Groen! uitnodigen'Volgens Ecolo ligt de bal in het kamp van de preformateur. 'We vragen hem om zowel Groen! als Ecolo uit te nodigen op de eerste gesprekken. We wachten op zijn antwoord en zullen op basis daarvan onze houding bepalen', zo luidde het maandagavond na afloop van de vergadering. Volgens Ecolo zou het een negatief signaal zijn mocht de ene groene partij worden uigenodigd en de andere niet. 'Het zou geen steek houden om beide partijen te scheiden terwijl de toekomst van het land op het spel staat', zo luidde het.Deelname van Ecolo aan de onderhandelingen hangt af van de aanwezigheid van Groen!, of het nu gaat over de toekomstige meerderheid dan wel over een staatshervorming die een tweederdemeerderheid behoeft, aldus Ecolo.De partij sluit niet uit dat ze een staatshervorming van buiten de meerderheid steunt.