De federale coalitiepartners hebben de technische begrotingscontrole afgerond, maar zitten nog niet op één lijn over de extra uitgaven voor relance en veiligheid. Dat viel te horen voor aanvang van nieuw topoverleg in de ambtswoning van de premier. De regeringspartijen zijn het er wel over eens dat nieuwe ingrepen zo neutraal mogelijk moeten gebeuren. Woensdag zou de oefening rond moeten zijn.Volgens het monitoringcomité, dat de evolutie van de begroting op de voet volgt, moet de regering op zoek naar 78 miljoen euro om het beloofde begrotingstekort van 2,8 procent van het bbp niet te laten oplopen. Zowat alle partijen willen echter extra geld voor politie, justitie of relancemaatregelen.

Maar koken kost geld, en dat moet van ergens komen. CD&V hamert dan ook op zuinigheid. "De extra uitgaven van vandaag zijn de belastingen van morgen", waarschuwde staatssecretaris Hendrik Bogaert, die "de goede koers" wil aanhouden.

Van Quickenborne: 'Budgettair op koers blijven'
"We moeten budgettair op koers blijven, maar er zijn ook inspanningen nodig voor relance en justitie", klonk het bij Open VLD'er Vincent Van Quickenborne. Net als enkele collega's wil hij kmo's meer flexibiliteit bieden voor hun financiering en verder inzetten op strafuitvoering. Maar dat betalen met nieuwe belastingen ziet hij niet zitten.

Vande Lanotte: 'De relance moet zo weinig mogelijk kosten'
Eenzelfde geluid klinkt bij sp.a. "De relance moet zo weinig mogelijk geld kosten. We zijn het nog aan het overlopen, maar het wordt geen groot bedrag", aldus vicepremier Johan Vande Lanotte. Hij mikt op een som "tussen vijftig en honderd miljoen".

Voor de PS hoeft dat echter geen bezwaar te zijn. Heel wat relancemaatregelen hebben ook terugverdieneffecten, argumenteerde Laurette Onkelinx. Zij mikt op "tienduizenden" extra jobs "om jongeren hoop te geven" en op meer koopkracht via hogere lonen. "Dat kost geld, maar is absoluut nodig", klonk het nog.

Budgettaire verzoeken Zoals bekend hebben verschillende ministers hun budgettaire verzoeken ingediend: Justitie zou 36 miljoen euro nodig hebben voor een betere strafuitvoering, Volksgezondheid enkele tientallen miljoenen euro voor de ambulancediensten. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet wil middelen voor de aanwerving van extra agenten.

Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne heeft 16 miljoen euro nodig voor de terugbetaling van bijdragen voor het bijzonder pensioenstelstel van burgerpiloten. Dat bijzonder stelsel is intussen afgeschaft en levert op termijn wel een serieuze besparing op.

De vergadering werd maandagnacht opgeschort om 0.40u. Aangekondigd werd dat er dinsdagochtend verder gepraat zou worden om 10.30u. (Belga/INM/TV)

De federale coalitiepartners hebben de technische begrotingscontrole afgerond, maar zitten nog niet op één lijn over de extra uitgaven voor relance en veiligheid. Dat viel te horen voor aanvang van nieuw topoverleg in de ambtswoning van de premier. De regeringspartijen zijn het er wel over eens dat nieuwe ingrepen zo neutraal mogelijk moeten gebeuren. Woensdag zou de oefening rond moeten zijn.Volgens het monitoringcomité, dat de evolutie van de begroting op de voet volgt, moet de regering op zoek naar 78 miljoen euro om het beloofde begrotingstekort van 2,8 procent van het bbp niet te laten oplopen. Zowat alle partijen willen echter extra geld voor politie, justitie of relancemaatregelen. Maar koken kost geld, en dat moet van ergens komen. CD&V hamert dan ook op zuinigheid. "De extra uitgaven van vandaag zijn de belastingen van morgen", waarschuwde staatssecretaris Hendrik Bogaert, die "de goede koers" wil aanhouden. Van Quickenborne: 'Budgettair op koers blijven' "We moeten budgettair op koers blijven, maar er zijn ook inspanningen nodig voor relance en justitie", klonk het bij Open VLD'er Vincent Van Quickenborne. Net als enkele collega's wil hij kmo's meer flexibiliteit bieden voor hun financiering en verder inzetten op strafuitvoering. Maar dat betalen met nieuwe belastingen ziet hij niet zitten. Vande Lanotte: 'De relance moet zo weinig mogelijk kosten' Eenzelfde geluid klinkt bij sp.a. "De relance moet zo weinig mogelijk geld kosten. We zijn het nog aan het overlopen, maar het wordt geen groot bedrag", aldus vicepremier Johan Vande Lanotte. Hij mikt op een som "tussen vijftig en honderd miljoen". Voor de PS hoeft dat echter geen bezwaar te zijn. Heel wat relancemaatregelen hebben ook terugverdieneffecten, argumenteerde Laurette Onkelinx. Zij mikt op "tienduizenden" extra jobs "om jongeren hoop te geven" en op meer koopkracht via hogere lonen. "Dat kost geld, maar is absoluut nodig", klonk het nog. Budgettaire verzoeken Zoals bekend hebben verschillende ministers hun budgettaire verzoeken ingediend: Justitie zou 36 miljoen euro nodig hebben voor een betere strafuitvoering, Volksgezondheid enkele tientallen miljoenen euro voor de ambulancediensten. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet wil middelen voor de aanwerving van extra agenten. Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne heeft 16 miljoen euro nodig voor de terugbetaling van bijdragen voor het bijzonder pensioenstelstel van burgerpiloten. Dat bijzonder stelsel is intussen afgeschaft en levert op termijn wel een serieuze besparing op.De vergadering werd maandagnacht opgeschort om 0.40u. Aangekondigd werd dat er dinsdagochtend verder gepraat zou worden om 10.30u. (Belga/INM/TV)