De vaccinatiecampagne tegen het coronavirus is 'om goede redenen' voorzichtig van start gegaan, zei Vandenbroucke. 'Maar nu moeten we met maximale snelheid vooruitgaan. We moeten op het punt komen dat er geen vaccins ergens in een diepvries blijven liggen. Ze moeten zo snel mogelijk allemaal gebruikt worden.' Hij en premier De Croo hebben de taskforce uitdrukkelijk gevraagd de campagne te versnellen. De taskforce zal nu een aangepast plan van aanpak uitwerken, dat vanaf volgende week uitgerold moet worden. Vandenbroucke voegde eraan toe dat een en ander een nauwe samenwerking met de regio's vereist.

Morgen/woensdag komen de verschillende bevoegde ministers bijeen in een nieuwe vergadering van de Interministeriële conferentie Volksgezondheid. Donderdag komt dan de taskforce bijeen.

Vrijdag, vanaf 11.30 uur, zakt Vandenbroucke opnieuw naar de Kamercommissie Gezondheid af voor een hoorzitting met de Kamerleden. Hij zal geflankeerd worden door vertegenwoordigers van de taskforce. 'Ik denk dat u dus vrijdag de primeur van het aangepast plan van aanpak krijgt, voor de versnelling volgende week ingaat', aldus Vandenbroucke.

De Kamercommissie zal vrijdag snel moeten afronden, want om 14 uur wordt Vandenbroucke op een nieuwe vergadering van het Overlegcomité verwacht, dat zich over de coronacijfers en de bijbehorende maatregelen zal buigen

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gaf dinsdag in de bevoegde Kamercommissie geen toelichting geven bij de vaccinatiestrategie. De oppositie had gevraagd om de agenda van de commissie Gezondheid om te gooien en zo'n debat mogelijk te maken, maar de meerderheidspartijen wilden daar niet op ingaan.

Ook Vlaams Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) stelt nu een snellere vaccinatiecampagne in het vooruitzicht. Er zullen geen vaccins van de huidige voorraad meer in de koelkast blijven met het oog op een tweede prik.

'Pfizer heeft vandaag de leveringen voor de komende weken bevestigd', zegt Beke nu in een tweet. 'Hierdoor moeten we geen stock aanhouden om het verplichte tweede vaccin toe te dienen en kunnen we sneller bewoners en personeel in woonzorgcentra vaccineren.'

Petra De Sutter: 'Snel kunnen opschalen'

De federale regering blijft erbij dat de keuze om de bewoners van woonzorgcentra eerst te vaccineren tegen het coronavirus de juiste is. Dat zei Groen-vicepremier Petra De Sutter dinsdagavond in Terzake. Onder meer de specifieke kenmerken van het Pfizer/BioNTech-vaccin verantwoorden die beslissing, klonk het.

Na wat proefdraaien vorige week schoot de vaccinatiecampagne in België vandaag/dinsdag uit de startblokken. Zoals bekend zijn eerst de bewoners van woonzorgcentra aan de beurt, daarna volgt het zorgpersoneel. Die volgorde was 'de juiste keuze', zei Groen-vicepremier Petra De Sutter dinsdagavond in Terzake, onder meer omdat het vaccin van Pfizer/BioNTech - het enige dat momenteel is toegelaten op de Europese markt - de symptomen goed onderdrukt, maar mogelijk minder sterk is in het afblokken van de overdracht van het virus. 'Dat laatste zou heel interessant zijn bij jonge en gezonde mensen. Het vaccin van Pfizer inschakelen in de woonzorgcentra om ervoor te zorgen dat ze niet ernstig ziek worden en sterven, is de juiste keuze', aldus De Sutter.

Ook het feit dat het Pfizer-middel op -70 graden bewaard moet worden heeft die beslissing volgens De Sutter in de hand gewerkt. 'Dat kan je niet zomaar door je huisarts laten toedienen, dat zou logistiek onmogelijk zijn.' Het lag organisatorisch ook moeilijker om meteen te starten met grootschalige vaccinatiecentra, zei De Sutter. De Groen-vicepremier benadrukte wel dat de vaccinatiecampagne snel opgeschaald kan worden nu Pfizer vandaag/dinsdag de verwachte leveringen voor de komende weken heeft bevestigd, waardoor de tweede dosissen niet per se achter de hand moeten worden gehouden.

Daardoor zal het zorgpersoneel mogelijk al voor een deel parallel met de bewoners van woonzorgcentra gevaccineerd kunnen worden, zei De Sutter. 'De kans bestaat dat het ganse project zoals het in de verschillende fases is voorbereid, versneld kan worden en dat we sneller de ganse bevolking kunnen vaccineren. Hoe sneller hoe liever.'

De taskforce vaccinatie en de ministers van Volksgezondheid moeten zich nog over het precieze plan van aanpak buigen, maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) benadrukte dinsdag dat er geen vaccins in de diepvries kunnen blijven liggen.

Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA buigt zich morgen/woensdag opnieuw over een mogelijke goedkeuring van het COVID-19-vaccin van het Amerikaanse Moderna. De Europese Unie verwacht 'in de komende uren' een beslissing, zei Europees Raadsvoorzitter Charles Michel dinsdag tijdens een persconferentie in Lissabon. Eind januari volgt een nieuwe virtuele Europese top over de gezondheidscrisis, kondigde Michel aan.

Agentschap Zorg en Gezondheid: 'Snel overleggen met ziekenhuizen om te versnellen'

Nu de vaccinatiecampagne vandaag/dinsdag officieel uitgerold is met de eerste leveringen van Pfizer aan ziekenhuizen, klinkt de kreet om versnelling stilaan oorverdovend. Het Agentschap Zorg en Gezondheid zegt dinsdag op een persconferentie dat er de komende dagen overlegd zal worden met ziekenhuizen en woonzorgcentra om op te schalen.

Vandaag/dinsdag hebben verschillende van de dertien hub-ziekenhuizen de eerste dosissen van het Pfizer/BioNTech-vaccin ontvangen. Deze week zullen ongeveer 23.000 bewoners van woonzorgcentra een eerste prik krijgen: 6.600 in Vlaanderen, 12.000 in Wallonië en 4.000 in Brussel. Nochtans ontvangt ons land deze week al bijna 45.000 vaccins, of 90.000 dosissen. De druk om te versnellen wordt dan ook steeds groter.

Is het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid daar wel klaar voor? 'Ja', zegt administrateur-generaal dr. Dirk Dewolf. 'Sinds deze middag (dinsdag, red.) hebben we van de taskforce vaccinatie de garantie gekregen dat Pfizer in de laatste week van januari 81.000 dosissen zal leveren. Omdat we de tweede dosissen niet meer in stock moeten houden, kunnen we meer gaan vaccineren.' Vanaf volgende week zal het agentschap dan ook opschalen in overleg met de ziekenhuizen en de woonzorgcentra. 'De ziekenhuizen moeten die hogere volumes kunnen draaien', zegt Dewolf. 'De woonzorgcentra moeten zich op korte termijn voorbereiden om ook hun personeel een prik te bezorgen. Hoe dan ook zullen de woonzorgcentra de komende dagen en weken kunnen rekenen op vaccins in grotere hoeveelheden.'

Eén van de dertien hub-ziekenhuizen in Vlaanderen die dinsdag de eerste levering kregen, is de campus Sint-Augustinus van GZA Ziekenhuizen in Wilrijk. Zes trays met ampullen, goed voor ongeveer 6.000 dosissen, worden er bewaard bij -70 graden. 'Morgenochtend (woensdag, red.) worden die dan ontdooid in de koelkast', zegt Isabelle Glorieux, hoofdapotheker van GZA Ziekenhuizen. 'Rond de middag zal de vaccinatie starten van 300 bewoners van woonzorgcentrum Sint-Barbara in Herselt.' In Wilrijk zullen 24.000 dosissen worden geleverd, goed voor 12.000 bewoners in 78 woonzorgcentra in de Kempen.

'Eerst bewoners vaccineren is verdedigbare keuze'

Volgens de huidige planning van het Agentschap Zorg en Gezondheid zullen rond 25 januari alle bewoners van de Vlaamse woonzorgcentra gevaccineerd zijn. De discussie laait weer op of ook het zorgpersoneel niet meteen mee moest ingeënt worden. 'Dit is een zeer verdedigbare keuze geweest', zegt administrateur-generaal dr. Dirk Dewolf dinsdag.

Met de keuze om alle bewoners eerst te vaccineren, slaan we twee vliegen in één klap, benadrukt Dewolf. 'De bewoners lopen het grootste risico op hospitalisatie en overlijden', zegt hij. 'Enerzijds vermijden we dus zware ziekte en overlijden, anderzijds verminderen we de belasting van het zorgsysteem bij een mogelijke volgende golf.'

Er is nog een reden waarom eerst de bewoners en dan het personeel worden gevaccineerd. 'Het aantal vaccins dat beschikbaar is, volstond om de residenten te vaccineren, niet het personeel. Daarom hebben we de prioritaire keuze gemaakt om eerst de bewoners te vaccineren.'

CEO UZ Brussel: 'Huidige vaccinatiestrategie is de meest efficiënte'

Marc Noppen, de CEO van het UZ Brussel in Jette, staat achter de vaccinatiestrategie waarbij eerst de oudere, kwetsbare personen in de woonzorgcentra gevaccineerd worden. Nadien volgt het zorgpersoneel. 'De huidige strategie is de meest efficiënte', erkent Noppen.

In fase 1A van het vaccinatieplan worden in de komende weken eerst de bewoners en het personeel van de rust- en verzorgingstehuizen ingeënt. Nadien volgt fase 1B en is het de beurt aan het overige zorgpersoneel. Er gaan nu stemmen op om het zorgpersoneel buiten de rusthuizen eerst te vaccineren, omdat er een schaarste dreigt van vaccins en omdat onder meer het ziekenhuispersoneel uitgeput is. 'Ik denk dat het vandaag een emotioneel discours is. Wij hebben de gewoonte om de beschikbare wetenschappelijke evidentie te volgen. En als je die bekijkt, dan zie je dat de strategie zoals die nu is vastgesteld de meeste efficiënte strategie is', stelt de CEO.

Met de vaccinatie moeten drie doelstellingen bereikt worden: het aantal sterfgevallen reduceren, het aantal gezonde levensjaren maximaliseren en het vermijden van het instorten van de gezondheidszorg. 'In die condities heeft men met mathematische modellen gezien dat wanneer je eerst de meest kwetsbaren behandelt - de 60-plussers met ziektes, zeg maar de inwoners van de woonzorgcentra - je dan de grootste gezondheidswinst boekt. Het zijn ook zij die wanneer ze besmet raken de ziekenhuizen onder druk zetten. Je hebt de grootste winst op die vlakken wanneer je eerst die groep vaccineert en onmiddellijk nadien het zorgpersoneel', besluit Noppen.

De vaccinatiecampagne tegen het coronavirus is 'om goede redenen' voorzichtig van start gegaan, zei Vandenbroucke. 'Maar nu moeten we met maximale snelheid vooruitgaan. We moeten op het punt komen dat er geen vaccins ergens in een diepvries blijven liggen. Ze moeten zo snel mogelijk allemaal gebruikt worden.' Hij en premier De Croo hebben de taskforce uitdrukkelijk gevraagd de campagne te versnellen. De taskforce zal nu een aangepast plan van aanpak uitwerken, dat vanaf volgende week uitgerold moet worden. Vandenbroucke voegde eraan toe dat een en ander een nauwe samenwerking met de regio's vereist. Morgen/woensdag komen de verschillende bevoegde ministers bijeen in een nieuwe vergadering van de Interministeriële conferentie Volksgezondheid. Donderdag komt dan de taskforce bijeen. Vrijdag, vanaf 11.30 uur, zakt Vandenbroucke opnieuw naar de Kamercommissie Gezondheid af voor een hoorzitting met de Kamerleden. Hij zal geflankeerd worden door vertegenwoordigers van de taskforce. 'Ik denk dat u dus vrijdag de primeur van het aangepast plan van aanpak krijgt, voor de versnelling volgende week ingaat', aldus Vandenbroucke. De Kamercommissie zal vrijdag snel moeten afronden, want om 14 uur wordt Vandenbroucke op een nieuwe vergadering van het Overlegcomité verwacht, dat zich over de coronacijfers en de bijbehorende maatregelen zal buigenFederaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gaf dinsdag in de bevoegde Kamercommissie geen toelichting geven bij de vaccinatiestrategie. De oppositie had gevraagd om de agenda van de commissie Gezondheid om te gooien en zo'n debat mogelijk te maken, maar de meerderheidspartijen wilden daar niet op ingaan. Ook Vlaams Welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) stelt nu een snellere vaccinatiecampagne in het vooruitzicht. Er zullen geen vaccins van de huidige voorraad meer in de koelkast blijven met het oog op een tweede prik. 'Pfizer heeft vandaag de leveringen voor de komende weken bevestigd', zegt Beke nu in een tweet. 'Hierdoor moeten we geen stock aanhouden om het verplichte tweede vaccin toe te dienen en kunnen we sneller bewoners en personeel in woonzorgcentra vaccineren.' De federale regering blijft erbij dat de keuze om de bewoners van woonzorgcentra eerst te vaccineren tegen het coronavirus de juiste is. Dat zei Groen-vicepremier Petra De Sutter dinsdagavond in Terzake. Onder meer de specifieke kenmerken van het Pfizer/BioNTech-vaccin verantwoorden die beslissing, klonk het.Na wat proefdraaien vorige week schoot de vaccinatiecampagne in België vandaag/dinsdag uit de startblokken. Zoals bekend zijn eerst de bewoners van woonzorgcentra aan de beurt, daarna volgt het zorgpersoneel. Die volgorde was 'de juiste keuze', zei Groen-vicepremier Petra De Sutter dinsdagavond in Terzake, onder meer omdat het vaccin van Pfizer/BioNTech - het enige dat momenteel is toegelaten op de Europese markt - de symptomen goed onderdrukt, maar mogelijk minder sterk is in het afblokken van de overdracht van het virus. 'Dat laatste zou heel interessant zijn bij jonge en gezonde mensen. Het vaccin van Pfizer inschakelen in de woonzorgcentra om ervoor te zorgen dat ze niet ernstig ziek worden en sterven, is de juiste keuze', aldus De Sutter. Ook het feit dat het Pfizer-middel op -70 graden bewaard moet worden heeft die beslissing volgens De Sutter in de hand gewerkt. 'Dat kan je niet zomaar door je huisarts laten toedienen, dat zou logistiek onmogelijk zijn.' Het lag organisatorisch ook moeilijker om meteen te starten met grootschalige vaccinatiecentra, zei De Sutter. De Groen-vicepremier benadrukte wel dat de vaccinatiecampagne snel opgeschaald kan worden nu Pfizer vandaag/dinsdag de verwachte leveringen voor de komende weken heeft bevestigd, waardoor de tweede dosissen niet per se achter de hand moeten worden gehouden. Daardoor zal het zorgpersoneel mogelijk al voor een deel parallel met de bewoners van woonzorgcentra gevaccineerd kunnen worden, zei De Sutter. 'De kans bestaat dat het ganse project zoals het in de verschillende fases is voorbereid, versneld kan worden en dat we sneller de ganse bevolking kunnen vaccineren. Hoe sneller hoe liever.' De taskforce vaccinatie en de ministers van Volksgezondheid moeten zich nog over het precieze plan van aanpak buigen, maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) benadrukte dinsdag dat er geen vaccins in de diepvries kunnen blijven liggen. Het Europese geneesmiddelenagentschap EMA buigt zich morgen/woensdag opnieuw over een mogelijke goedkeuring van het COVID-19-vaccin van het Amerikaanse Moderna. De Europese Unie verwacht 'in de komende uren' een beslissing, zei Europees Raadsvoorzitter Charles Michel dinsdag tijdens een persconferentie in Lissabon. Eind januari volgt een nieuwe virtuele Europese top over de gezondheidscrisis, kondigde Michel aan. Nu de vaccinatiecampagne vandaag/dinsdag officieel uitgerold is met de eerste leveringen van Pfizer aan ziekenhuizen, klinkt de kreet om versnelling stilaan oorverdovend. Het Agentschap Zorg en Gezondheid zegt dinsdag op een persconferentie dat er de komende dagen overlegd zal worden met ziekenhuizen en woonzorgcentra om op te schalen.Vandaag/dinsdag hebben verschillende van de dertien hub-ziekenhuizen de eerste dosissen van het Pfizer/BioNTech-vaccin ontvangen. Deze week zullen ongeveer 23.000 bewoners van woonzorgcentra een eerste prik krijgen: 6.600 in Vlaanderen, 12.000 in Wallonië en 4.000 in Brussel. Nochtans ontvangt ons land deze week al bijna 45.000 vaccins, of 90.000 dosissen. De druk om te versnellen wordt dan ook steeds groter. Is het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid daar wel klaar voor? 'Ja', zegt administrateur-generaal dr. Dirk Dewolf. 'Sinds deze middag (dinsdag, red.) hebben we van de taskforce vaccinatie de garantie gekregen dat Pfizer in de laatste week van januari 81.000 dosissen zal leveren. Omdat we de tweede dosissen niet meer in stock moeten houden, kunnen we meer gaan vaccineren.' Vanaf volgende week zal het agentschap dan ook opschalen in overleg met de ziekenhuizen en de woonzorgcentra. 'De ziekenhuizen moeten die hogere volumes kunnen draaien', zegt Dewolf. 'De woonzorgcentra moeten zich op korte termijn voorbereiden om ook hun personeel een prik te bezorgen. Hoe dan ook zullen de woonzorgcentra de komende dagen en weken kunnen rekenen op vaccins in grotere hoeveelheden.' Eén van de dertien hub-ziekenhuizen in Vlaanderen die dinsdag de eerste levering kregen, is de campus Sint-Augustinus van GZA Ziekenhuizen in Wilrijk. Zes trays met ampullen, goed voor ongeveer 6.000 dosissen, worden er bewaard bij -70 graden. 'Morgenochtend (woensdag, red.) worden die dan ontdooid in de koelkast', zegt Isabelle Glorieux, hoofdapotheker van GZA Ziekenhuizen. 'Rond de middag zal de vaccinatie starten van 300 bewoners van woonzorgcentrum Sint-Barbara in Herselt.' In Wilrijk zullen 24.000 dosissen worden geleverd, goed voor 12.000 bewoners in 78 woonzorgcentra in de Kempen. Volgens de huidige planning van het Agentschap Zorg en Gezondheid zullen rond 25 januari alle bewoners van de Vlaamse woonzorgcentra gevaccineerd zijn. De discussie laait weer op of ook het zorgpersoneel niet meteen mee moest ingeënt worden. 'Dit is een zeer verdedigbare keuze geweest', zegt administrateur-generaal dr. Dirk Dewolf dinsdag.Met de keuze om alle bewoners eerst te vaccineren, slaan we twee vliegen in één klap, benadrukt Dewolf. 'De bewoners lopen het grootste risico op hospitalisatie en overlijden', zegt hij. 'Enerzijds vermijden we dus zware ziekte en overlijden, anderzijds verminderen we de belasting van het zorgsysteem bij een mogelijke volgende golf.' Er is nog een reden waarom eerst de bewoners en dan het personeel worden gevaccineerd. 'Het aantal vaccins dat beschikbaar is, volstond om de residenten te vaccineren, niet het personeel. Daarom hebben we de prioritaire keuze gemaakt om eerst de bewoners te vaccineren.' Marc Noppen, de CEO van het UZ Brussel in Jette, staat achter de vaccinatiestrategie waarbij eerst de oudere, kwetsbare personen in de woonzorgcentra gevaccineerd worden. Nadien volgt het zorgpersoneel. 'De huidige strategie is de meest efficiënte', erkent Noppen.In fase 1A van het vaccinatieplan worden in de komende weken eerst de bewoners en het personeel van de rust- en verzorgingstehuizen ingeënt. Nadien volgt fase 1B en is het de beurt aan het overige zorgpersoneel. Er gaan nu stemmen op om het zorgpersoneel buiten de rusthuizen eerst te vaccineren, omdat er een schaarste dreigt van vaccins en omdat onder meer het ziekenhuispersoneel uitgeput is. 'Ik denk dat het vandaag een emotioneel discours is. Wij hebben de gewoonte om de beschikbare wetenschappelijke evidentie te volgen. En als je die bekijkt, dan zie je dat de strategie zoals die nu is vastgesteld de meeste efficiënte strategie is', stelt de CEO. Met de vaccinatie moeten drie doelstellingen bereikt worden: het aantal sterfgevallen reduceren, het aantal gezonde levensjaren maximaliseren en het vermijden van het instorten van de gezondheidszorg. 'In die condities heeft men met mathematische modellen gezien dat wanneer je eerst de meest kwetsbaren behandelt - de 60-plussers met ziektes, zeg maar de inwoners van de woonzorgcentra - je dan de grootste gezondheidswinst boekt. Het zijn ook zij die wanneer ze besmet raken de ziekenhuizen onder druk zetten. Je hebt de grootste winst op die vlakken wanneer je eerst die groep vaccineert en onmiddellijk nadien het zorgpersoneel', besluit Noppen.