Regering sluit opvangcentra: ‘Dit is welvaartsstaat als België onwaardig’

© Belga

Oppositiepartijen Groen en Ecolo zijn niet te spreken over het nieuws dat de regering opvangcentra gaat sluiten nu het aantal asielzoekers weer daalt. De vluchtelingencrisis is allesbehalve ten einde, hekelen ze.

De regering start met de sluiting van dertig opvangcentra en schrapt op die manier zowat tienduizend plaatsen voor asielzoekers. Van het Rode Kruis sluiten alle centra, op Houthalen-Helchteren en en Sint-Niklaas (Westakkers) na. Tien noodopvancentra voor asielzoekers van het Rode Kruis gaan dit najaar nog dicht, bevestigde woordvoerster An Luyten. Samen zijn ze goed voor 2.664 plaatsen. Driehonderd tijdelijke werkkrachten verliezen hun job door de sluiting.

Het Rode Kruis toont begrip voor de afbouw van de opvangcentra, maar is ook ongerust. De hulporganisatie stelt zich vragen, zeker omdat de huidige centra nog vol zitten. Zo begrijpt het Rode Kruis de keuze van de centra niet goed en spreekt het van een slechte communautaire verdeling. In Vlaanderen zouden meer plaatsen verdwijnen dan in Wallonië.

‘Deal met Turkije werkt’

In totaal zullen dus dertig centra de deuren sluiten, zo besliste het federale kernkabinet vrijdag. Dat zou tegen eind dit jaar rond moeten zijn, al zullen sommige private centra die jaarcontracten afsloten wat langer openblijven. Het volledige afbouwplan omvat de centra in Overijse, Dendermonde, Koksijde, Zaventem, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Vilvoorde, Zwijndrecht, Sijsele, Weelde, Mechelen, Retie, Turnhout, Deinze, Zwijndrecht, Knesselare, Gent Reno, Eslenborn, Saint-Hubert, Camping Jalhay, Spa Barisart, Binche, Sint-Aghata-Berchem, Chastrès, Moeskroen, Thy-Le-Châteay, Couvin, Spa, Jalhay en Holsboek.

Dit was de grootste humanitaire operatie in België sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nu is de kentering ingezet.

Theo Francken

“Tijdens de asielcrisis hebben we het opvangnetwerk op enkele maanden tijd uitgebreid met 18.000 plaatsen. Dat was de grootste humanitaire operatie in België sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nu is de kentering ingezet”, verduidelijkt bevoegd staatssecretaris Theo Francken (N-VA). “De instroom van nieuwe asielzoekers is teruggevallen van een piek van 6.360 in september naar amper 836 in mei. De deal met Turkije werkt.”

‘Slecht beleid’

“Er verdrinken nog steeds vluchtelingen in de Middellandse Zee. Er zijn nog 4,8 miljoen oorlogsvluchtelingen in de buurlanden van Syrië. En er zijn nog steeds erkende vluchtelingen in ons land die op straat wonen. Nu opvangplaatsen sluiten is een welvaartsstaat als België onwaardig, gezien de humanitaire crisis”, oordelen Kamerleden Wouter De Vriendt en Benoit Hellings.

De groenen willen dat de regering de vrije plaatsen gebruikt voor hervestiging van vluchtelingen in de regio, in plaats van ze inderhaast te sluiten. “Dat is de manier om dodenroutes te vermijden”, zegt De Vriendt. “Theo Francken is er in de afgelopen drie jaar niet in geslaagd om zijn beloftes na te komen. Voor elke drie beloofde hervestigingen, kreeg maar één vluchteling effectief opvang in ons land. Van het humaan beleid dat werd beloofd, is maar weinig in huis gekomen.”

Lessen trekken

Ook eerdere regeringen maakten de fout om te snel centra te sluiten, waarschuwen de groenen nog. “Laten we lessen trekken uit het verleden en niet dezelfde fout maken. Anders moeten we opnieuw improviseren. Er is nood aan een buffercapaciteit van minstens 5.000 plaatsen.”

Bovendien kunnen de plaatsen ook gebruikt worden voor de opvang van andere kwetsbare groepen. “Denk maar aan crisisopvang, transitwoningen of daklozenopvang. Het wordt tijd dat Theo Francken en Liesbeth Homans met elkaar gaan praten”, besluit ook Vlaams parlementslid An Moerenhout. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content