Het kernkabinet heeft het licht op groen gezet voor het initiatief van premier Yves Leterme om het parlement terug te roepen uit vakantie. Leterme zal volgende week ook praten met formateur Elio Di Rupo over de begroting van volgend jaar.

De regering is officieel met vakantie, maar de regeringstop volgt de woelige situatie op de financiële markten nauwgezet op. De voorbije dagen al zeiden verschillende ministers dat het parlement desnoods vroeger uit vakantie moet terugkomen. De maatregelen die de leiders van de eurozone op 21 juli afspraken om de schuldencrisis in toom te houden, moeten immers nog in Belgische wetgeving worden omgezet.

De regering heeft daarover al een wetsontwerp klaar, maar dat is nu voor advies bij de Raad van State. Eind deze maand wordt dat advies verwacht. Op 2 september, tijdens de eerste ministerraad, kan de regering het ontwerp dan definitief aanpassen, goedkeuren en doorsturen naar het parlement.

Teleconferentie

Premier Yves Leterme en de vicepremiers hielden maandag een kernkabinet via een teleconferentie. "We hebben de vraag aan Kamer en Senaat om vanaf 5 september bijeen te komen, bevestigd", zegt Leterme. "We vragen het parlement uitdrukkelijk om de zaak tegen 25 september rond te hebben".

Di Rupo

Om de markten gerust te stellen, kan ons land best tijdig een begroting opstellen voor volgend jaar. "Over de voorbereiding van de begroting heb ik volgende week een gesprek met Elio Di Rupo, meer bepaald over de werkwijze", zegt de premier. (Belga/EE)

Het kernkabinet heeft het licht op groen gezet voor het initiatief van premier Yves Leterme om het parlement terug te roepen uit vakantie. Leterme zal volgende week ook praten met formateur Elio Di Rupo over de begroting van volgend jaar. De regering is officieel met vakantie, maar de regeringstop volgt de woelige situatie op de financiële markten nauwgezet op. De voorbije dagen al zeiden verschillende ministers dat het parlement desnoods vroeger uit vakantie moet terugkomen. De maatregelen die de leiders van de eurozone op 21 juli afspraken om de schuldencrisis in toom te houden, moeten immers nog in Belgische wetgeving worden omgezet. De regering heeft daarover al een wetsontwerp klaar, maar dat is nu voor advies bij de Raad van State. Eind deze maand wordt dat advies verwacht. Op 2 september, tijdens de eerste ministerraad, kan de regering het ontwerp dan definitief aanpassen, goedkeuren en doorsturen naar het parlement. Teleconferentie Premier Yves Leterme en de vicepremiers hielden maandag een kernkabinet via een teleconferentie. "We hebben de vraag aan Kamer en Senaat om vanaf 5 september bijeen te komen, bevestigd", zegt Leterme. "We vragen het parlement uitdrukkelijk om de zaak tegen 25 september rond te hebben". Di Rupo Om de markten gerust te stellen, kan ons land best tijdig een begroting opstellen voor volgend jaar. "Over de voorbereiding van de begroting heb ik volgende week een gesprek met Elio Di Rupo, meer bepaald over de werkwijze", zegt de premier. (Belga/EE)