Om de begroting rond te krijgen staat een nieuw rondje fiscale amnestie op stapel. De voorwaarde is wel dat het echt de laatste keer is dat fiscale zondaars hun zwart geld kunnen witwassen. Dat is de enige manier om CD&V en SP.A - die zich altijd hebben verzet tegen fiscale amnestie - over de streep te trekken. Dat schrijven De Tijd en L'Echo.

Hoe langer de begrotingsbesprekingen duren, hoe duidelijker het wordt dat elke partij taboes moet laten vallen. Eén daarvan lijkt die van de fiscale amnestie te zijn. De opbrengst daarvan wordt geraamd op 500 miljoen euro. Dat bedrag werd ook opgehaald bij de fiscale amnestie in 2004 die toen de eenmalige bevrijdende aangifte (EBA) werd genoemd. Toen kon zwart of grijs geld gewit worden tegen een boetetarief van 6 of 9 procent.

Het probleem was toen volgens waarnemers dat er wel een fiscale regularisatie mogelijk was, maar dat nog altijd strafrechtelijk kon worden vervolgd. In het nieuwe systeem zou de regularisatie ook strafrechtelijk worden geregeld. Zo hoopt de regering enkele grote vissen te vangen die nog niet met hun zwart geld boven water zijn gekomen.

Reynders gangmaker nieuwe fiscale amnestie

De Vlaamse partijen dringen wel aan op hogere boetes dan die van 2004. MR-vicepremier Didier Reynders is de grote gangmaker van de nieuwe fiscale amnestie. De Vlaamse partijen staan er open voor, op voorwaarde dat het nu echt om de laatste mogelijkheid gaat en nadien gestopt kan worden met de permanente fiscale regularisatie die nu bestaat. (Belga/INM)

Om de begroting rond te krijgen staat een nieuw rondje fiscale amnestie op stapel. De voorwaarde is wel dat het echt de laatste keer is dat fiscale zondaars hun zwart geld kunnen witwassen. Dat is de enige manier om CD&V en SP.A - die zich altijd hebben verzet tegen fiscale amnestie - over de streep te trekken. Dat schrijven De Tijd en L'Echo. Hoe langer de begrotingsbesprekingen duren, hoe duidelijker het wordt dat elke partij taboes moet laten vallen. Eén daarvan lijkt die van de fiscale amnestie te zijn. De opbrengst daarvan wordt geraamd op 500 miljoen euro. Dat bedrag werd ook opgehaald bij de fiscale amnestie in 2004 die toen de eenmalige bevrijdende aangifte (EBA) werd genoemd. Toen kon zwart of grijs geld gewit worden tegen een boetetarief van 6 of 9 procent. Het probleem was toen volgens waarnemers dat er wel een fiscale regularisatie mogelijk was, maar dat nog altijd strafrechtelijk kon worden vervolgd. In het nieuwe systeem zou de regularisatie ook strafrechtelijk worden geregeld. Zo hoopt de regering enkele grote vissen te vangen die nog niet met hun zwart geld boven water zijn gekomen. Reynders gangmaker nieuwe fiscale amnestie De Vlaamse partijen dringen wel aan op hogere boetes dan die van 2004. MR-vicepremier Didier Reynders is de grote gangmaker van de nieuwe fiscale amnestie. De Vlaamse partijen staan er open voor, op voorwaarde dat het nu echt om de laatste mogelijkheid gaat en nadien gestopt kan worden met de permanente fiscale regularisatie die nu bestaat. (Belga/INM)