Binnenlandse Zaken heeft de lokale politie gevraagd om een extra oogje in het zeil te houden bij banken en warenhuizen, waar het geld zich door de staking bij waardentransporteur Brink's opstapelt. Voor het transport wordt de Nationale Bank ingeschakeld. Intussen geraken steeds meer bankautomaten leeg. Federaal minister van Werk Joëlle Milquet nodigt de directie van Brink's maandag op haar kabinet uit.

Een verzoeningsvergadering bij Brink's onder leiding van een sociaal bemiddelaar leidde donderdagavond niet tot resultaat. De maatschappij wil dat de vervoerders overstappen van het bedienden- naar het arbeidersstatuut. Het Amerikaanse moederbedrijf wil met de maatregelen het verlieslatende Brink's weer concurrentieel maken met de concurrentie.

Omdat de staking bij Brink's blijft duren, heeft Binnenlandse Zaken maatregelen genomen. Er blijft immers veel geld in winkels en banken liggen omdat het niet wordt opgehaald.

Daarom heeft minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) aan de politie gevraagd de bewaking aan winkels en banken te versterken en zal de federale politie in overleg met de sector instaan voor het begeleiden van geldtransporten.

Zaterdag raakte bekend dat Turtelboom de Nationale Bank de opdracht heeft gegeven om zelf voor het transport van het geld te zorgen. De transporten worden begeleid door de federale politie. De vakbond BBTK reageerde daar boos op. Ze verwijt de minister op die manier de staking te willen breken. Turtelboom ontkende dat. Volgens haar werd de maatregel enkel uit veiligheidsoverwegingen genomen.

Milquet nodigt directie uit

De RTBF meldde zaterdag dat federaal minister van Werk Joëlle Milquet de directie van Brink's maandag uitnodigt op haar kabinet. De minister wil een oplossing voor het conflict die zowel budgettair haalbaar is als aanvaardbaar voor de werknemers.

De vergadering zal misschien gevolgd worden door overleg met de vakbonden en de sociaal bemiddelaar, aldus Milquet.

Lege geldautomaten

Ook voor de consument begint de staking gevolgen te hebben.Bij de bank BPN Paribas Fortis, dat voor haar waardentransporten een beroep doet op Brink's, was vrijdag één op de zeven automaten leeg.

Het gaat vooral om automaten in winkelcentra, stations en
andere openbare plaatsen. De automaten in de kantoren kunnen worden bevoorraad met het geld dat wordt binnengebracht. Bij ING, dat ook door Brink's wordt bevoorraad, lijken de problemen minder groot.

Bij warenhuisketen Delhaize, dat afhangt van Brink's, begint het
wisselgeld aan de kassa een probleem te vormen. De klanten wordt aangeraden zoveel mogelijk met een bankkaart te betalen.

Binnenlandse Zaken heeft de lokale politie gevraagd om een extra oogje in het zeil te houden bij banken en warenhuizen, waar het geld zich door de staking bij waardentransporteur Brink's opstapelt. Voor het transport wordt de Nationale Bank ingeschakeld. Intussen geraken steeds meer bankautomaten leeg. Federaal minister van Werk Joëlle Milquet nodigt de directie van Brink's maandag op haar kabinet uit.Een verzoeningsvergadering bij Brink's onder leiding van een sociaal bemiddelaar leidde donderdagavond niet tot resultaat. De maatschappij wil dat de vervoerders overstappen van het bedienden- naar het arbeidersstatuut. Het Amerikaanse moederbedrijf wil met de maatregelen het verlieslatende Brink's weer concurrentieel maken met de concurrentie.Omdat de staking bij Brink's blijft duren, heeft Binnenlandse Zaken maatregelen genomen. Er blijft immers veel geld in winkels en banken liggen omdat het niet wordt opgehaald. Daarom heeft minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) aan de politie gevraagd de bewaking aan winkels en banken te versterken en zal de federale politie in overleg met de sector instaan voor het begeleiden van geldtransporten.Zaterdag raakte bekend dat Turtelboom de Nationale Bank de opdracht heeft gegeven om zelf voor het transport van het geld te zorgen. De transporten worden begeleid door de federale politie. De vakbond BBTK reageerde daar boos op. Ze verwijt de minister op die manier de staking te willen breken. Turtelboom ontkende dat. Volgens haar werd de maatregel enkel uit veiligheidsoverwegingen genomen.Milquet nodigt directie uitDe RTBF meldde zaterdag dat federaal minister van Werk Joëlle Milquet de directie van Brink's maandag uitnodigt op haar kabinet. De minister wil een oplossing voor het conflict die zowel budgettair haalbaar is als aanvaardbaar voor de werknemers.De vergadering zal misschien gevolgd worden door overleg met de vakbonden en de sociaal bemiddelaar, aldus Milquet.Lege geldautomatenOok voor de consument begint de staking gevolgen te hebben.Bij de bank BPN Paribas Fortis, dat voor haar waardentransporten een beroep doet op Brink's, was vrijdag één op de zeven automaten leeg. Het gaat vooral om automaten in winkelcentra, stations en andere openbare plaatsen. De automaten in de kantoren kunnen worden bevoorraad met het geld dat wordt binnengebracht. Bij ING, dat ook door Brink's wordt bevoorraad, lijken de problemen minder groot. Bij warenhuisketen Delhaize, dat afhangt van Brink's, begint het wisselgeld aan de kassa een probleem te vormen. De klanten wordt aangeraden zoveel mogelijk met een bankkaart te betalen.