De federale regering gaat de strijd tegen sociale fraude opvoeren. Er komt een doorgedreven, systematische controle van de gezinssituatie van al wie recht heeft op een uitkering. RVA en ziekteverzekering (Riziv) gaan nauwer samenwerken om inspecteurs op pad te sturen en databanken te vergelijken op zoek naar verdachte situaties, de zogenaamde datamining. Tegelijk worden de sancties bij sociale fraude opgetrokken.

Naast het terugbetalen van de onrechtmatig verkregen uitkering komt er ook een hogere boete. De bijkomende maatregelen moeten volgens de begrotingstabellen volgend jaar 52,7 miljoen euro extra opleveren. De regering is daarnaast ook van plan de bestaande regel dat het OCMW een deel van het leefloon voor studenten kan terugvorderen bij de ouders, strenger toe te passen. Dat moet volgend jaar vijf miljoen euro opleveren.

De federale regering gaat de strijd tegen sociale fraude opvoeren. Er komt een doorgedreven, systematische controle van de gezinssituatie van al wie recht heeft op een uitkering. RVA en ziekteverzekering (Riziv) gaan nauwer samenwerken om inspecteurs op pad te sturen en databanken te vergelijken op zoek naar verdachte situaties, de zogenaamde datamining. Tegelijk worden de sancties bij sociale fraude opgetrokken. Naast het terugbetalen van de onrechtmatig verkregen uitkering komt er ook een hogere boete. De bijkomende maatregelen moeten volgens de begrotingstabellen volgend jaar 52,7 miljoen euro extra opleveren. De regering is daarnaast ook van plan de bestaande regel dat het OCMW een deel van het leefloon voor studenten kan terugvorderen bij de ouders, strenger toe te passen. Dat moet volgend jaar vijf miljoen euro opleveren.