De regering geeft de koninklijke familie nog eens een cadeau van 300.000 euro. Dat stelt N-VA-Kamerlid Theo Francken na de bespreking van de begroting 2014 in de bevoegde Kamercommissies. Francken ontdekte dat in de begroting 600.000 euro staat ingeschreven voor de verwarmingskosten van het paleis te Brussel en het kasteel van Laken. Eerder had de regering bij de bespreking van de civiele lijst in Kamer en Senaat volgehouden dat de verwarming van het Paleis ten laste van de Regie der Gebouwen was, en die van het Kasteel ten laste van de civiele lijst.

Op vragen van Francken en zijn partijgenoot in de Senaat Karl Vanlouwe hadden minister van Financiën Koen Geens en staatssecretaris Servais Verherstraeten, bevoegd voor de Regie der Gebouwen, verklaard dat de verwarmingskosten van het kasteel van Laken ten laste zouden zijn van de Civiele Lijst. Sp.a-senator Bert Anciaux verwees naar artikel 6 van de wet die de Civiele Lijst vastlegt, waaruit moet blijken dat de verwarmingskosten van het paleis voor rekening zijn van de Civiele Lijst.

Theo Francken was dan ook verbaasd om in de begrotingsdocumenten te ontdekken dat er voor 2014 600.000 euro ingeschreven staat voor de verbruiksuitgaven - water, elektriciteit en verwarming - van de koninklijke paleizen, het kasteel van Laken en het paleis van Brussel. In de toelichting wordt verduidelijkt dat het aandeel van de Regie der Gebouwen voor beide gebouwen 70 procent bedraagt. De verwarming van de privé-delen van het kasteel wordt dus betaald door de civiele lijst. De verwarming van de ambtelijke delen gebeurt sedert lang door de federale overheid op grond van een begrotingsruiter, aldus Verherstraeten.

Francken neemt echter geen genoegen met het antwoord van de staatssecretaris. Voor hem heeft de regering niet de waarheid gesproken en krijgt de koning een cadeau van 300.000 euro. Hij gaat een amendement op de begroting indienen dat ertoe strekt om deze post uit de begroting te schrappen. (Belga/EE)

De regering geeft de koninklijke familie nog eens een cadeau van 300.000 euro. Dat stelt N-VA-Kamerlid Theo Francken na de bespreking van de begroting 2014 in de bevoegde Kamercommissies. Francken ontdekte dat in de begroting 600.000 euro staat ingeschreven voor de verwarmingskosten van het paleis te Brussel en het kasteel van Laken. Eerder had de regering bij de bespreking van de civiele lijst in Kamer en Senaat volgehouden dat de verwarming van het Paleis ten laste van de Regie der Gebouwen was, en die van het Kasteel ten laste van de civiele lijst.Op vragen van Francken en zijn partijgenoot in de Senaat Karl Vanlouwe hadden minister van Financiën Koen Geens en staatssecretaris Servais Verherstraeten, bevoegd voor de Regie der Gebouwen, verklaard dat de verwarmingskosten van het kasteel van Laken ten laste zouden zijn van de Civiele Lijst. Sp.a-senator Bert Anciaux verwees naar artikel 6 van de wet die de Civiele Lijst vastlegt, waaruit moet blijken dat de verwarmingskosten van het paleis voor rekening zijn van de Civiele Lijst. Theo Francken was dan ook verbaasd om in de begrotingsdocumenten te ontdekken dat er voor 2014 600.000 euro ingeschreven staat voor de verbruiksuitgaven - water, elektriciteit en verwarming - van de koninklijke paleizen, het kasteel van Laken en het paleis van Brussel. In de toelichting wordt verduidelijkt dat het aandeel van de Regie der Gebouwen voor beide gebouwen 70 procent bedraagt. De verwarming van de privé-delen van het kasteel wordt dus betaald door de civiele lijst. De verwarming van de ambtelijke delen gebeurt sedert lang door de federale overheid op grond van een begrotingsruiter, aldus Verherstraeten. Francken neemt echter geen genoegen met het antwoord van de staatssecretaris. Voor hem heeft de regering niet de waarheid gesproken en krijgt de koning een cadeau van 300.000 euro. Hij gaat een amendement op de begroting indienen dat ertoe strekt om deze post uit de begroting te schrappen. (Belga/EE)