Regering engageert zich voor aanvullend journalistenpensioen

© Belga

De federale regering garandeert dat er een nieuw stelsel opgericht wordt dat naadloos zal aansluiten op het bestaande systeem van aanvullend journalistenpensioen. Dat stelt minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne in antwoord op de open brief van de journalistenvereniging AVBB.

Die blijft versteld staan van de “snelheid en lichtzinnigheid” waarop het aanvullend journalistenpensioen werd opgedoekt. De AVBB wil evenwel constructief meewerken aan het opzetten van het nieuwe systeem. Minister Van Quickenborne had naar eigen zeggen een constructief overleg met een afvaardiging van de journalisten. Er is afgesproken dat het overleg zo snel mogelijk wordt voortgezet, laat zijn woordvoerder weten.

Alternatief systeem

De minister wijst erop dat het regeerakkoord bepaalt dat het stelsel van beroepsjournalisten eind dit jaar zal worden afgeschaft met behoud van de verworven rechten. De minister benadrukt dat deze bepalingen niet betekenen dat de regering het aanvullend pensioen van de beroepsjournalisten wil afschaffen. “In tegendeel, het is de bedoeling om op korte termijn vorm te geven aan een alternatief systeem van aanvullende pensioenen voor de beroepsjournalisten.”

Intussen blijft de AVBB versteld staan van de snelheid en lichtzinnigheid waarmee het aanvullende journalistenpensioen uit 1971 is opgedoekt. “De gemeenschap heeft hier in elk geval geen financieel baat bij, veeleer integendeel. 3.500 beroepsjournalisten zijn het enige, pijnlijk getroffen slachtoffer”, stelt de vereniging.

Ze neemt akte van de belofte van de voltallige regering-Di Rupo om snel werk te maken van een nieuw aanvullend pensioenregime voor beroepsjournalisten. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content