Het aangekondigde kernkabinet van de federale regering gaat niet door. Dat betekent dat de regering zonder een akkoord rond de politieke topbenoemingen in zomerreces gaat. Ook rond de wet op de concurrentiekracht werden blijkbaar geen knopen doorgehakt.

Volgens de woordvoerder van premier Elio Di Rupo (PS) hervat de regering eind augustus, begin september haar werkzaamheden. Wel komt er deze week nog een elektronische ministerraad waarop onder meer het dossier van de Volkslening zal goedgekeurd worden.

Nadat het federale kernkabinet een akkoord had bereikt over de politiehervorming, was het de bedoeling dat het kernkabinet nog zou voortwerken rond twee andere grote dossiers: de
verloning en benoeming van CEO's van overheidsbedrijven en de wet op de concurrentiekracht (die de marge bij loononderhandelingen bepaalt aan de hand van de 'loonhandicap').

Mamimaal basisloon 290.000 euro

Wat de verloning van de CEO's van de overheidsbedrijven betreft, ligt er een voorstel op tafel van minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) over het aftoppen van de lonen van ceo's van overheidsbedrijven. Labille stelt een maximaal basisloon van 290.000 euro per jaar voor, met een reeks uitzonderingen.

Maar het geplande kernkabinet heeft dus niet plaatsgevonden. De federale topministers komen pas aan het einde van de zomervakantie opnieuw samen. Dat betekent dat het aanslepende, heikele dossier van de politieke benoemingen over het zomerreces getild wordt. Dan buigen de federale topministers zich ook verder over de verloning van de ceo's en over het dossier van de concurrentiekracht.

Elektronische ministerraad

Wel volgt er deze week nog een elektronische ministerraad waarop beslist zal worden over de Volkslening, het instrument om de Belgen een deel van het 'slapende spaargeld' te laten investeren in grote publieke projecten.

Ook over de benoeming van de leden van het directiecomité van energieregulator CREG zal beslist worden. Zo wordt Marie-Pierre Fauconnier, de topvrouw van de federale energie-administratie, de nieuwe CREG-voorzitter. Zij vervangt François Possemiers. Ook Andreas Tirez en Laurent Jacquet worden benoemd tot directeur bij de CREG.

Belgische Mededingingsautoriteit

Bij de Belgische Mededingingsautoriteit staan ook enkele benoemingen op stapel: Jacques Steenbergen (voorzitter), Véronique Thirion (auditeur-generaal), Alexis Walckiers (directeur) en Joachim Marchandis (directeur).

Tot slot worden ook bij de Raad van het BIPT (Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) enkele benoemingen geregeld. Jack Hamande wordt er voorzitter van de Raad en Charles Cuvelliez en Luc Vanfleteren worden leden van de Raad. ( Belga/AVE)

Het aangekondigde kernkabinet van de federale regering gaat niet door. Dat betekent dat de regering zonder een akkoord rond de politieke topbenoemingen in zomerreces gaat. Ook rond de wet op de concurrentiekracht werden blijkbaar geen knopen doorgehakt. Volgens de woordvoerder van premier Elio Di Rupo (PS) hervat de regering eind augustus, begin september haar werkzaamheden. Wel komt er deze week nog een elektronische ministerraad waarop onder meer het dossier van de Volkslening zal goedgekeurd worden. Nadat het federale kernkabinet een akkoord had bereikt over de politiehervorming, was het de bedoeling dat het kernkabinet nog zou voortwerken rond twee andere grote dossiers: de verloning en benoeming van CEO's van overheidsbedrijven en de wet op de concurrentiekracht (die de marge bij loononderhandelingen bepaalt aan de hand van de 'loonhandicap'). Mamimaal basisloon 290.000 euroWat de verloning van de CEO's van de overheidsbedrijven betreft, ligt er een voorstel op tafel van minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) over het aftoppen van de lonen van ceo's van overheidsbedrijven. Labille stelt een maximaal basisloon van 290.000 euro per jaar voor, met een reeks uitzonderingen. Maar het geplande kernkabinet heeft dus niet plaatsgevonden. De federale topministers komen pas aan het einde van de zomervakantie opnieuw samen. Dat betekent dat het aanslepende, heikele dossier van de politieke benoemingen over het zomerreces getild wordt. Dan buigen de federale topministers zich ook verder over de verloning van de ceo's en over het dossier van de concurrentiekracht. Elektronische ministerraadWel volgt er deze week nog een elektronische ministerraad waarop beslist zal worden over de Volkslening, het instrument om de Belgen een deel van het 'slapende spaargeld' te laten investeren in grote publieke projecten. Ook over de benoeming van de leden van het directiecomité van energieregulator CREG zal beslist worden. Zo wordt Marie-Pierre Fauconnier, de topvrouw van de federale energie-administratie, de nieuwe CREG-voorzitter. Zij vervangt François Possemiers. Ook Andreas Tirez en Laurent Jacquet worden benoemd tot directeur bij de CREG. Belgische Mededingingsautoriteit Bij de Belgische Mededingingsautoriteit staan ook enkele benoemingen op stapel: Jacques Steenbergen (voorzitter), Véronique Thirion (auditeur-generaal), Alexis Walckiers (directeur) en Joachim Marchandis (directeur). Tot slot worden ook bij de Raad van het BIPT (Belgische Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) enkele benoemingen geregeld. Jack Hamande wordt er voorzitter van de Raad en Charles Cuvelliez en Luc Vanfleteren worden leden van de Raad. ( Belga/AVE)