In de zoektocht naar de 3,7 miljard euro die nodig is om de begroting volgend jaar op koers te houden, willen de Vlaamse coalitiepartners in de regering-Di Rupo zo veel mogelijk besparen op de uitgaven.

Opbrengst: honderden miljoenen

Dat zal echter niet volstaan. Vandaar het voorstel om de btw te verhogen. Dat kan al snel enkele honderden miljoenen euro's opleveren. Belangrijk ook is dat de N-VA daarover moeilijk haar duivels kan ontbinden, want de partij van Bart De Wever schoof eerder zelf zo'n btw-verhoging naar voren in haar relanceplan.

Moeilijk voor de socialisten

Voor de socialisten ligt een btw-verhoging nog het moeilijkste, omdat dat vooral zou wegen op de koopkracht voor de lage inkomens. Bovendien dreigt een btw-verhoging de index te doen stijgen, waardoor de roep om een aanpassing van de automatische loonindexering of een indexsprong alleen luider zou klinken. (Belga/TV)

In de zoektocht naar de 3,7 miljard euro die nodig is om de begroting volgend jaar op koers te houden, willen de Vlaamse coalitiepartners in de regering-Di Rupo zo veel mogelijk besparen op de uitgaven.Opbrengst: honderden miljoenen Dat zal echter niet volstaan. Vandaar het voorstel om de btw te verhogen. Dat kan al snel enkele honderden miljoenen euro's opleveren. Belangrijk ook is dat de N-VA daarover moeilijk haar duivels kan ontbinden, want de partij van Bart De Wever schoof eerder zelf zo'n btw-verhoging naar voren in haar relanceplan.Moeilijk voor de socialisten Voor de socialisten ligt een btw-verhoging nog het moeilijkste, omdat dat vooral zou wegen op de koopkracht voor de lage inkomens. Bovendien dreigt een btw-verhoging de index te doen stijgen, waardoor de roep om een aanpassing van de automatische loonindexering of een indexsprong alleen luider zou klinken. (Belga/TV)