De Belgische staat heeft op de algemene vergadering van Belgacom zoals verwacht het verloningsbeleid bij de telecomgroep verworpen. De regering-Di Rupo wil de vergoedingen van overheidsbestuurders plafonneren op 85.000 euro per jaar.

Dat de Belgische staat als meerderheidsaandeelhouder het verloningsbeleid van Belgacom op de korrel neemt, is een primeur. De voorbije jaren werden alle agendapunten steeds met een ruime meerderheid goedgekeurd. Maar nu stuurt Labille een duidelijk signaal naar de raad van bestuur van Belgacom.

De vertegenwoordiger van de Belgische staat heeft zoals eerder aangekondigd gestemd tegen de "te gulle" aandelenoptieplannen waar 200 topmanagers van genieten. "Het verschil tussen de hoogste lonen en de laagste moet redelijk blijven", waarschuwt Labille. "De raad van bestuur moet een nieuw, redelijk voorstel formuleren".

Vergoedingen bestuurders plafonneren op 85.000 euro per jaar

Voorts heeft de Belgische staat zich onthouden bij de stemming over de vergoedingen van de bestuurders. Die krijgen tot 85.000 euro per jaar, afhankelijk van het aantal vergaderingen dat ze bijwonen. "Die vergoedingen zijn overdreven voor een overheidsbedrijf en moeten lager", vindt Labille. Als de raad van bestuur ze niet snel verlaagt, formuleert Labille zelf een nieuw voorstel.

De demarche van Labille past in de wil van de regering om de lonen van overheidsmanagers aan te pakken.

Nieuw remuneratieverslag

Bij de stemmingen aan het einde van de AV werd door het 'njet' van de federale overheid het remuneratieverslag verworpen. De onderneming zal nu de discussie aangaan met de aandeelhouders. Dat moet op de aandeelhoudersvergadering van volgend jaar resulteren in een nieuw remuneratieverslag, aldus Belgacom-voorzitter ad interim Michel Moll.

Overleg met aandeelhouders

Woordvoerder Jan Margot verduidelijkte wat de consequenties zijn van de verwerping. Er zal overleg met alle aandeelhouders volgen om te zien wat de implicaties zijn en hoe het kan worden opgelost - ook naar de volgende jaren toe - zodat toekomstige remuneratieverslagen opnieuw de goedkeuring zouden krijgen.

Bonus

Concreet verandert voor de vaste verloning van 2012 niets. Maar in het loon van de toplui zitten ook een bonus in functie van de prestatie-indicatoren en aandelenopties. "Indien goedgekeurd (het remuneratieverslag, nvdr.) zouden die uitgekeerd worden. Met het 'njet' zullen we nu zien hoe die contractuele verplichtingen nagekomen kunnen worden. Waarschijnlijk is een technische oplossing mogelijk waarvoor de AV niet nodig is," zei Margot.

Bellens

CEO Didier Bellens zou over 2012, exclusief sociale werkgeversbijdragen, 2,14 miljoen euro verdienen, waarvan zowat 963.000 euro vaste verloning. (Belga/SD/BO)

De Belgische staat heeft op de algemene vergadering van Belgacom zoals verwacht het verloningsbeleid bij de telecomgroep verworpen. De regering-Di Rupo wil de vergoedingen van overheidsbestuurders plafonneren op 85.000 euro per jaar.Dat de Belgische staat als meerderheidsaandeelhouder het verloningsbeleid van Belgacom op de korrel neemt, is een primeur. De voorbije jaren werden alle agendapunten steeds met een ruime meerderheid goedgekeurd. Maar nu stuurt Labille een duidelijk signaal naar de raad van bestuur van Belgacom. De vertegenwoordiger van de Belgische staat heeft zoals eerder aangekondigd gestemd tegen de "te gulle" aandelenoptieplannen waar 200 topmanagers van genieten. "Het verschil tussen de hoogste lonen en de laagste moet redelijk blijven", waarschuwt Labille. "De raad van bestuur moet een nieuw, redelijk voorstel formuleren". Vergoedingen bestuurders plafonneren op 85.000 euro per jaarVoorts heeft de Belgische staat zich onthouden bij de stemming over de vergoedingen van de bestuurders. Die krijgen tot 85.000 euro per jaar, afhankelijk van het aantal vergaderingen dat ze bijwonen. "Die vergoedingen zijn overdreven voor een overheidsbedrijf en moeten lager", vindt Labille. Als de raad van bestuur ze niet snel verlaagt, formuleert Labille zelf een nieuw voorstel. De demarche van Labille past in de wil van de regering om de lonen van overheidsmanagers aan te pakken.Nieuw remuneratieverslagBij de stemmingen aan het einde van de AV werd door het 'njet' van de federale overheid het remuneratieverslag verworpen. De onderneming zal nu de discussie aangaan met de aandeelhouders. Dat moet op de aandeelhoudersvergadering van volgend jaar resulteren in een nieuw remuneratieverslag, aldus Belgacom-voorzitter ad interim Michel Moll. Overleg met aandeelhoudersWoordvoerder Jan Margot verduidelijkte wat de consequenties zijn van de verwerping. Er zal overleg met alle aandeelhouders volgen om te zien wat de implicaties zijn en hoe het kan worden opgelost - ook naar de volgende jaren toe - zodat toekomstige remuneratieverslagen opnieuw de goedkeuring zouden krijgen. BonusConcreet verandert voor de vaste verloning van 2012 niets. Maar in het loon van de toplui zitten ook een bonus in functie van de prestatie-indicatoren en aandelenopties. "Indien goedgekeurd (het remuneratieverslag, nvdr.) zouden die uitgekeerd worden. Met het 'njet' zullen we nu zien hoe die contractuele verplichtingen nagekomen kunnen worden. Waarschijnlijk is een technische oplossing mogelijk waarvoor de AV niet nodig is," zei Margot.BellensCEO Didier Bellens zou over 2012, exclusief sociale werkgeversbijdragen, 2,14 miljoen euro verdienen, waarvan zowat 963.000 euro vaste verloning. (Belga/SD/BO)